Platforma DA trage un semnal de alarmă privind problema râului Nistru

Platforma DA trage un semnal de alarmă privind problema râului Nistru

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) trage un semnal de alarmă privind problema râului Nistru, cauzată de Complexul Hidroenergetic Nistrean, care are deja un efect dăunător atât asupra calității apei din Moldova, cât și asupra întregului ecosistem al fluviului, transmite OFICIAL.

Formațiunea precizează că, în luna mai, curent, a fost prezentat un studiu privind impactul social și de mediu al Complexului Hidroenergetic Nistrean asupra râului Nistru, comandat de PNUD Moldova și elaborat de o echipă de experți independenți, la inițiativa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din 2018, cu sprijinul Suediei.

„Acest studiu a costat partenerii de dezvoltare ai R. Moldova mai mult de jumătate de milion de dolari, scopul fiind de a ajuta autoritățile moldovenești în negocierile cu partea ucraineană.

Dar, deși, pe data de 28-29 octombrie au avut loc respectivele negocieri, cetățenii R. Moldova nu cunosc nimic despre rezultatele obținute în urma acestora. Ministerului Mediului a considerat că este suficient să plaseze pe site-ul instituției doar un link care duce la o serie de acte, note informative și agende a celor două zile de negocieri.

De asemenea, conform unor informații, partea ucraineană a solicitat recent de la omologii săi moldoveni continuarea procesului de negociere care să reglementeze drepturile de proprietate a părților, propusă pentru data de 10-11 noiembrie, curent, însă, autoritățile noastre au solicitat contramandarea consultărilor nominalizate pentru altă perioadă”, spune Platforma DA.

Formațiunea mai menționează că sub acest aspect derivă mai multe neclarități:

„De ce a apărut necesitatea expusă de partea ucraineană privind continuarea negocierilor și dacă ele au legătură cu lucrările care se desfășoară în prezent? Dacă este vorba despre aceste lucrări, de ce autoritățile noastre nu au dat curs acestei invitații a omologilor săi? De ce, conform răspunsului remis părții ucrainene, autoritățile noastre încă nu au o opinie consolidată privind actualizarea informațiilor din lista obiectivelor nerecunoscute din Ucraina, incluse în pachetul pentru continuarea negocierilor privind recunoașterea drepturilor de proprietate? Va fi informată societatea sub acest aspect sau, din nou, totul se va desfășura în regim secret și netransparent?”.

Pe această cale, Platforma DA solicită de la Ministerul Mediului:

1. Să organizeze o conferință de presă prin care să informeze publicul larg privind rezultatele obținute în cea de-a treia rundă de negocieri

2. Să ia atitudine cu privire la lucrările de lărgire a albiei fluviului în amont și să solicite explicații de la partea ucraineană privind aceste acțiuni cu informarea ulterioară a societății

3. Sa facă uz de toate instrumentele disponibile în negocierea cu omologii săi ucraineni, ghidându-se, primordial de interesul cetățenilor R. Moldova.

Cristina Pendea

Share