Platforma DA: „Tot mai mulți angajați ai APC semnalează abuzurile, haosul și arbitrariul, care domnesc în Guvern”

Platforma DA: „Tot mai mulți angajați ai APC semnalează abuzurile, haosul și arbitrariul, care domnesc în Guvern”

Platforma Demnitate și Adevăr (PDA) consideră că în cadrul reformei Administrației Publice Centrale (APC) „se produce, de fapt, distrugerea funcționalității statului”, informează Oficial.

În cadrul unei conferințe de presă, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că „tot mai mulți angajați ai APC semnalează abuzurile, haosul și arbitrariul, care domnesc în Guvern”.

„În cadrul așa-zisei reorganizări a administrației publice centrale, toți funcționarii au fost disponibilizați în mod arbitrar, iar în procesul de reangajare selectivă, aceștia sunt inferiorizați și umiliți fără barem un minim de transparență și criterii clare de eligibilitate. Formațiunea noastră a subliniat în repetate rânduri necesitatea unei reforme reale a administrației publice. Acest lucru trebuie realizat, însă, cu maximă responsabilitate, grijă și respect pentru cei care reprezintă în mod onest temelia administrativă a statului”, a precizat Năstase.

Potrivit lui Năstase, una dintre priorităţile Platformei DA este modernizarea profundă a instituţiilor statului, în special a Administraţiei Publice Centrale.

„Avem nevoie de un management statal eficient şi responsabil. În strategia noastră de edificare și reformare a administrației publice centrale se înscrie, în primul rând, creșterea calificării profesionale a corpului de funcţionari publici. Acest lucru se va realiza prin stimularea celor mai buni funcţionari, eliminarea din sistem a funcţionarilor corupţi şi incompetenţi, prin desfăşurarea unui proces riguros de recrutare. Este imperios necesar ca, în foarte scurt timp, să fie creat un sistem robust de motivare în bază de meritocraţie și performanțe a funcţionarilor publici. O prioritate a noastră o constituie îmbunătățirea condițiilor de muncă, creşterea semnificativă a salariilor ca urmare a implementării reformelor economice veritabile,  a detenebrizării, debirocratizării și deofshorizării țării, precum și prin eliminarea multiplelor scheme de însușire a banilor publici. Platforma DA optează pentru depolitizarea de-jure și de-facto a sistemului de administrare publică, pentru stabilitate, remunerare demnă a corpului managementului de stat”, a punctat liderul Platformei.

Totodată, Andrei Năstase a menționat că, „vor asigura inițierea unui proces de lustrație a APC și responsabilizarea penală de către o justiție independentă a acelui număr restrâns de funcționari de rang înalt corupți, care prin acțiunile sau inacțiunile lor au contribuit la capturarea statului, uzurparea puterii și distrugerea economiei țării printr-un jaf de proporții fără precedent”.

Doina Secrieru

Share