Platforma DA se adresează partenerilor externi: Independența Curții Constituționale nu poate fi suprimată

Platforma DA se adresează partenerilor externi: Independența Curții Constituționale nu poate fi suprimată

Platforma DA susține că a luptat și a muncit întotdeauna pentru edificarea statului de drept în Republica Moldova și consideră inadmisibile orice acte de imixtiune în justiție. 

„Orice ingerință în actul de justiție și, cu atât mai mult, orice intimidare a judecătorilor este anticonstituțională, abuzivă, total inacceptabilă într-un stat democratic și trebuie pedepsită conform legii. Platforma DA declară cu toată vehemența că hărțuirea judecătorilor Curții Constituționale care au manifestat intoleranță față de încălcarea grosolană a principiului independenței Înaltei Curți este categoric condamnabilă și nu poate fi îngăduită sub niciun pretext și în nicio formă. Atât timp cât acest subiect a parvenit în spațiul public din surse speculative, noi am ales să ne manifestăm doar respectul pentru Legea Supremă, principiile statului de drept și Înalta Curte. Dar din moment ce însuși judecătorii de la CC afirmă că au probe care demonstrează intimidarea lor, situația devine extrem de gravă. Deja patru judecători ai CC au anunțat că intenționează să depună un demers la Procuratura Generală, deoarece ar deține probe că sunt filați, urmăriți și intimidați și își rezervă dreptul să sesizeze și instituțiile internaționale. Atenționăm că gravitatea ilegalităților este aprofundată în special de faptul că acest lucru se întâmplă în ajunul examinării mai multor sesizări privind constituționalitatea unor acte de maxim interes național, vizând în mod cert securitatea Republicii Moldova”, se spune într-un comunicat de presă.

În acest context, Platforma DA a anunțat că, se adresează partenerilor externi, în special Uniunii Europene, Consiliul Europei și Comisiei de la Veneția să monitorizeze îndeaproape acest caz fără precedent, când majoritatea judecătorilor Curții Constituționale declară că sunt șantajați, filați și intimidați de puterea actuală din Republica Moldova prin implicarea structurilor, menirea cărora este să asigure respectarea legii și nicidecum transformarea țării noastre într-un stat polițienesc în avantajul factorului politic.

„Stimați cetățeni, consecințele unor asemenea acțiuni de intimidare fățișă a judecătorilor în Înaltul for al justiției constituționale din țară pot fi foarte grave. Ne putem aștepta inclusiv la stoparea oricărui sprijin financiar din partea UE, ceea ce ar avea un impact ireparabil asupra situației social-economice actuale când ne confruntăm cu trei crize majore — pandemia, depresiunea social-economică și seceta severă. Abuzurile incalificabile ale guvernării pun în pericol chiar și Acordul de Asociere cu UE și Acordul de Liber Schimb. De asemenea imixtiunea grosolană în justiție pune în real pericol libera circulație în țările UE și am putea să ne confruntăm la un moment dat cu reintroducerea vizelor. Platforma DA consideră total iresponsabil și abuziv comportamentul puterii privind inamovibilitatea actului justiției și constată că prin acesta președintele Dodon demonstrează interesul său exclusiv electoral, sfidând cu nerușinare aspirațiile cetățenilor și securitatea țării.

Stimați cetățeni, vă îndemnăm să fiți vigilenți și ireconciliabili cu fărădelegea. Independența Curții Constituționale nu poate fi suprimată prin șantajul unei guvernări care își construiește politicile administrative exclusiv în scopul promovării lui Igor Dodon pentru cel de-al doilea mandat de președinte. Vă îndemnăm să fiți pregătiți să apărăm independența justiției și a Înaltei Curți, care este o condiție indispensabilă a continuării parcursului european al Republicii Moldova. Împreună vom reuși!”, se mai spune în comunicat.

Andriana Cheptine

Share