Platforma DA propune modificări la legislație ce ar permite păstrarea salariilor angajaților în perioada staționării

Platforma DA propune modificări la legislație ce ar permite păstrarea salariilor angajaților în perioada staționării

Platforma „Demnitate și Adevăr” reiterează apelul la solidaritate și acțiuni sincronizate ale autorităților, ale societății și mediului de afaceri pentru a depăşi consecinţele stării de urgenţă legată de pandemia COVID-19 și, în acest context, vine cu unele propuneri pentru asigurarea salariilor angajaților, transmite OFICIAL.

Platforma „DA” menționează că este necesar ca populația să respecte disciplina, recomandările și indicațiile competente ale autorităților statale. Totodată afirmă că este nevoie de acțiuni mai responsabile din partea guvernării care trebuie să prevină colapsul economic şi să nu reacţioneze doar post-factum, să prezinte un plan de măsuri concrete, menite să atenueze impactul şi consecințele crizei.

„Platforma DA salută reacția guvernului la critica constructivă – în special, ultima decizie privind reluarea activității magazinelor agricole și a celor de comercializare a pieselor de schimb, precum și reluarea unor servicii publice de importanță vitală. Evident că doar cu măsuri restrictive și punitive nu vom putea rezolva multiplele probleme apărute în cadrul şi ulterior, în urma crizei. Totodată, constatăm cu regret întârzierea autorităților privind acordarea de sprijin populației și agenților economici care deja au avut de suferit enorm în rezultatul declarării situației de urgență. Este vital pentru țara noastră ca toate apelurile la solidaritate să nu rămână doar declarații sterile, toată povara economică a crizei fiind transpusă pe umerii cetățenilor și a mediului de afaceri”, menționează Platforma „DA”.

Astfel, pentru evitarea conflictelor interne între patroni și salariați, Platforma DA propune modificări legislative care ar permite păstrarea salariilor angajaților în perioada staționării. „Acestea pot fi achitate în mărime de 1/3 de către angajatori și în proporție de 50 % din bugetul de stat sub formă de indemnizație. Totodată, propunem alocarea indemnizațiilor de incapacitate temporară de muncă deținătorilor de patente de întreprinzător pentru comercializarea cu amănuntul care au pierdut unica sursa de existență după închiderea piețelor. Evident, momentan nu dispunem de calcule exacte pentru argumentare economică exhaustivă a propunerilor noastre, dar solicităm ca pentru realizarea acestora să fie utilizate mijloacele financiare transferate din Banca Națională în calitate de dividende. Totodată, reiterăm poziția noastră privind adresarea urgentă a autorităților către partenerii externi cu solicitarea asistenței tehnice și financiare”, mai menționează Platforma „DA”.

Cristina Parfeni

Share