Platforma DA cere MAEIE convocarea neîntârziată a șefului misiunii diplomatice ruse din Republica Moldova

Platforma DA cere MAEIE convocarea neîntârziată a șefului misiunii diplomatice ruse din Republica Moldova

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) cere Ministerului de Externe de la Chișinău convocarea neîntârziată a șefului misiunii diplomatice ruse din Republica Moldova pentru a prezenta explicațiile de rigoare privind „mesajul controversat, menit să amplifice în mod artificial tensiunea în rândul cetățenilor noștri în contextul războiului din Ucraina”, transmite OFICIAL.

Formațiunea consideră că misiunea diplomatică a Federației Ruse, prin asemenea mesaje, își depășește atribuțiile, instigând în mod vădit la ură interetnică.

„Ambasada Federației Ruse la Chișinău provoacă și încurajează, astfel, tensiuni nejustificate, deoarece în Republica Moldova nu există niciun fel de discriminare în adresa cetățenilor ruși care trăiesc în statul nostru. Mai mult, conform datelor de care dispunem, majoritatea covârșitoare a copiilor refugiați din Ucraina în Republica Moldova au solicitat să-și continue studiile în limba rusă, iar instituțiile de resort au dat curs acestor opțiuni.

Precizăm că, demersul provocator al Ambasadei Federației Ruse nu este unul singular. Astfel, ambasadorul rus de la București, Valeri Kuzmin, a reclamat, la începutul acestei luni, încălcări ale drepturilor cetățenilor ruși în România. Ministerul Afacerilor Externe de la București a venit imediat cu o reacție și  consideră că demersul Ambasadei, realizat în parametri generali și fără a fi oferite exemple concrete și probe care să susțină afirmațiile în cauză, precum și cu menționarea acestuia în mass-media de către reprezentanții misiunii diplomatice ruse, sunt de natură să inducă în eroare opinia publică”, spune Platforma DA.

Menționăm că, Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care cetățenii ruși sunt îndemnați să trimită sesizări în adresa instituției diplomatice în cazul în care se consideră amenințați sau discriminați.

„În legătură cu tot mai multe cazuri de discriminare pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură, precum și săvârșirea de fapte cu caracter violent sau acțiuni care amenință viața și sănătatea, puteți contacta adresa de e-mail a Ambasadei sos. moldova@mail.ru. Cererea trebuie să includă informațiile de contact ale solicitantului. Toate cererile vor fi luate în considerare conform ordinii stabilite”, se comunică în anunțul respectiv.

Cristina Parfeni

Share