PL cere demisia primelor persoane în stat și anularea sistemului mixt de vot

PL cere demisia primelor persoane în stat și anularea sistemului mixt de vot

Partidul Liberal (PL) solicită demisia Președintelui țării, Igor Dodon, a Președintelui Parlamentului, Andrian Candu și Prim-ministrului Pavel Filip, precum și părăsirea alianței de guvernare a deputaților care s-au alăturat fracțiunii Partidului Democrat din Moldova (PDM), anularea sistemului mixt de vot și eliberarea din funcție, dar și tragerea la răspundere a judecătorilor care au invalidat alegerile locale din Chișinău. Solicitarea a fost expusă în cadrul unei Declarații citite într-o conferință de presă a partidului, transmite Oficial.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a menționat că, prin aceste acțiuni, democrația RM este în pericol, iar dictatura Legii a fost înlocuită cu cea a dictaturii binomului Plahotniuc-Dodon.

Astfel, în urma ședinței Biroului Politic al partidului, PL a adoptat o Declarație cu privire la situația actuală din țară.

„După 2009 cetățenii au avut mari așteptări și au ieșit în stradă pentru a termina cu dictatura și comunismul, unii au murit chiar pentru această cauză. A urmat apoi aspirația spre un viitor european, care este pe a cale a se sfârși din cauza instaurării regimului de la guvernare. PL consideră că arestarea lui Chirtoacă și suspendarea din funcție, precum și invalidarea alegerilor demonstrează că Plahotniuc este regizorul acestui spectacol. Nevalidarea acestor alegeri a demonstrat că Plahotniuc a dorit să dețină controlul asupra Chișinăului, iar dosarele penale fabricate lui Chirtoacă este o dovadă că vrea să rămână la putere. PL constată că tot acest spectacol este o pregătire pentru alegerile parlamentare din toamnă în baza noului sistem mixt de vot.

Astfel, solicităm:

–         Demisia lui Igor Dodon, Președintele RM, Andrian Candu, Președintele Parlamentului și Pavel Filip, Prim-ministrul RM.

–         Părăsirea majorității parlamentare de către cei 18 ex-deputați PLDM, 15 ex-deputați PCRM, 4 ex-deputați PL, care au obținut votul cetățenilor nu pentru a se alătura PDM.

–         Anularea sistemului mixt de vot și revenirea la sistemul proporțional.

–         Examinarea de către Consiliul Superior al Magistraturii și Colegiului Disciplinar a deciziilor completului de judecători care au invalidat alegerile, eliberarea acestora din funcții și tragerea la răspundere.

PL va sesiza și structurile internaționale cu privire la derapajele admise de Guvernare”, se spune în declarația Partidului Liberal.

Totodată, PL consideră că protestele pașnice și alegerile din toamnă constituie singura armă de suprimare a regimului totalitar instaurat în țară.

Doina Secrieru

Share