Peste 20.000 de manifestanţi au cerut, la Moscova, alegeri locale libere

Peste 20.000 de manifestanţi au cerut, la Moscova, alegeri locale libere

Peste 20.000 de persoane s-au adunat ieri pe un larg bulevard din centrul Moscovei pentru a cere alegeri locale libere şi corecte.

Oamenii au ieşit în stradă la apelul opoziţiei după ce autorităţile ruse au invalidat înregistrarea a aproximativ 60 de candidaţi la alegerile parlamentare din Moscova, un scrutin planificat pentru luna septembrie, relatează agerpres.ro.

„Este evident cel mai mare miting al opoziţiei din ultimii ani”, a declarat opozantul Kremlinului şi bloggerul anticorupţie Alexei Navalny, prezent în stradă alături de aliaţi ai săi.

Potrivit ONG-ului White Counter specializat în numărarea protestatarilor, cel puţin 22.500 de persoane s-au adunat la miting.

Într-un discurs adresat mulţimii, Navalny, în vârstă de 43 de ani, a cerut autorităţilor să-i înregistreze pe toţi candidaţii până sâmbăta următoare, în caz contrar promiţând o nouă demonstraţie de amploare în faţa primăriei.

Avocata Liubov Sobol, în vârstă de 31 de ani, apropiată a lui Navalny şi exclusă de la scrutin, s-a declarat convinsă de victorie. „Nu vom renunţa!”, a spus ea.

De asemenea exclus de la scrutin, opozantul Dmitri Gudkov a acuzat autorităţile de furtul voturilor alegătorilor, dar şi al viitorului lor. „Am trăit într-o ţară ocupată timp de 20 de ani”, a spus fostul deputat.

După o procedură de verificare, Comisia Electorală din Moscova a exclus, miercuri, 57 de candidaţi, inclusiv aproape toţi independenţii, invocând vicii de formă sau nereguli pe care aceştia din urmă le denunţă ca fiind fabricate în totalitate.

Moscoviţii sunt chemaţi să voteze la 8 septembrie în alegerile locale şi regionale pentru a reînnoi mandatul de cinci ani al celor 45 de deputaţi ai parlamentului local, însărcinat să valideze deciziile primarului Serghei Sobianin, loial puterii.

Doina Secrieru

Share