PDM a cerut, în model urgent, identificarea de soluții privind domeniul educației

PDM a cerut, în model urgent, identificarea de soluții privind domeniul educației

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a solicitat astăzi, în cadrul ședinței săptămânale, membrilor Guvernului să identifice, în mod de urgență, soluții ce vizează domeniul educației.

Președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat că, PDM a solicitat de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării o analiză pentru a înțelege ce se întâmplă în acest domeniu și ce trebuie să se facă mai departe.

„După o scurtă, dar foarte serioasă analiză, suntem nevoiți să dăm dreptate oamenilor, care ne-au atenționat, și să recunoaștem că modul cum s-a desfășurat în ultimul timp reforma în educație a avut multe calcule greșite. Vom purcede imediat la un proces de evaluare și analiză amplă la acest subiect, vom demara discuții cu reprezentanții Administrațiilor Publice Locale, vom implica în acest proces conducerea ministerul Educației, directorii de școli, corpul profesoral și alte persoane competente din acest domeniu. Obiectivul nostru e să identificăm soluții de alternativă mult mai adecvate social, care să asigure confortul psihologic elevilor și, în comun, cu eficiența procesului de studii”, a precizat democratul.

Totodată, Vlad Plahotniuc a menționat că a solicitat reprezentanților PDM din Guvern, în mod de urgență, să stopeze orice procedură de închidere a școlilor, până nu vor fi identificate soluții de alternativă.

„Am cerut să simplifice în cel mai scurt timp procedurile pentru profesori, păstrându-le doar pe cele strict necesare, în așa fel încât să le rămână timp suficient pentru a se pregăti de ore, nu să scrie rapoarte. Am solicitat să identifice de urgență soluții pentru a elimina taxele nedrepte pentru profesori, percepute pentru cursuri de formare continuă și pentru activități profesionale. Și, nu în ultimul rând, să elaboreze urgent un program de instruire mai adaptat psihologiei elevilor, care să sporească eficiența procesului educativ, dar nu să năucească complet pe elevi distrugându-le orice dorință a de a învăța ceva”, a conchis Plahotniuc.

Mihaela Rotari

 

Share