Pavel Filip – chemat la raport în Parlament privind hidrocentrala de pe Nistru

Pavel Filip – chemat la raport în Parlament privind hidrocentrala de pe Nistru

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a cerut astăzi, în debutul ședinței Parlamentului, audierea Premierului Pavel Filip, cu privire la măsurile pe care le întreprinde Guvernul pentru stoparea construcției complexului de hidrocentrale pe râul Nistru.

După cum informează Oficial, deputatul socialist Vlad Batrîncea a declarat că, problema râului Nistru este pericol mare – atât pentru alimentarea cu apă, dar și pentru securitatea națională.

„Guvernul nu întreprinde absolut nimic pentru a influența poziția colegilor din Ucraina, în vederea construirii Complexului Hidrocentralelor. În acest moment, proiectul deja este coordonat la nivelul structurilor oficiale de la Kiev și este trimis la finanțare la BERD, ceea ce înseamnă că ucrainenii deja sunt aproape de a obține finanțarea și de a porni procesul de construcție, ceea ce va fi catastrofă pentru RM”, a precizat Batrîncea.

Și liberalul Roman Boțan a confirmat că este o problemă importantă. „Nu știu dacă sunt corecte concluziile antevorbitorului, dar trebuie să fim informați din prima sursă, iar Parlamentul trebuie să-și exercite atribuțiile de control parlamentar. De aceea, susținem această inițiativă”, a punctat Boțan.

Liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a spus că și ei susțin inițiativa. „Este un subiect care trebuie să depășească chestiunile politice. Am făcut diferite adresări, am folosit procedura parlamentară, însă răspunsurile care vin sunt foarte sumare și nu explică nimic acțiunile care se întreprind. Este nevoie de o dezbatere profundă în Parlament, să avem o  claritate”, a adăugat Pistrinciuc.

Fiind întrebat mai multă informație la acest subiect, de către Speakerul Candu, președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, Radu Mudreac a informat că în comisie a fost inițiată procedura de discuție.

„Cu părere de rău, ministrul nu a venit în Comisie, astfel un răspuns deplin nu avem. Am adresat o scrisoare față de comisia din Rada Ucrainei pentru a avea o întrevedere la nivel legislativ și până acum nu avem un răspuns. De aceea, suntem neinformați la această etapă, ar fi bine să cunoaștem acțiunile Guvernului”, a adăugat Mudreac.

Deputata din fracțiunea PCRM, Inna Șupac a amintit că, anterior Parlamentul a ajuns la un numitor comun și au votat o declarație vizavi de acest subiect. „Și respectiv, PCRM ține cont de asta, credeam că și astăzi ar trebui să existe un compromis în acest sens. Să discutăm cu Premierul, dar la audieri să fie invitați și reprezentanții societății civile”, a adăugat Șupac.

În final, Vlad Batrîncea a spus că îi interesează rezultatul, dat fiind faptul că mandatul actualului Parlament e pe final și să nu fie acuzați că nu au întreprins nimic.

„Am propus aceste audieri, pentru ca și finalitate să putem aproba un proiect de hotărâre pentru a crea un grup de lucru, sau cum va decide Parlamentul, însă trebuie să avem, aceste audieri, trebuie să vedem care este situația”, a spus Batrîncea.

Totuși, inițiativa nu a adunat numărul necesar de voturi, respectiv nu a fost introdusă pe ordinea de zi.

Mihaela Rotari 

Share