PAS vine cu o soluție pentru adoptarea Legii pentru ratificarea Acordului de credit între RM și Federația Rusă
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a făcut un apel către deputați să insiste pe modificarea unor articole din Legea pentru ratificarea Acordului de credit între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse în valoare de 200 milioane de euro, pentru a nu crea oportunități de îndatorare majoră a țării în viitor, informează OFICIAL.
„Am făcut invitație către deputații PDM, am vrut să discutăm aceste îngrijorări și să venim cu propuneri, dar PDM nu a venit la discuții. Apelăm încă o dată la ei, pentru că de ei acum depinde dacă RM va fi pusă în această situație. Poate în ceasul al doisprezecelea vor conștientiza ceste riscuri”, a precizat lidera PAS, Maia Sandu.
Potrivit ei, dacă, totuși, se merge pe ratificarea Acordului, atunci să fie făcute cu rezerve în raport cu câteva articole riscante.
„Cel mai mare pericol în acest Acord este art. 7, punct 2. Acesta vorbește despre datorii private care pot deveni datorii ale statului RM. De ce Guvernul a acceptat ca prevederea aceasta să fie inclusă? Acest articol oferă dreptul FR să decidă care sunt aceste datorii private ale companiilor din RM către bănci din Rusia, care pot deveni datorie de stat. Această prevedere presupune riscuri majore, pot fi orice datorii, lucruri pe care noi nu le controlăm. Dacă se rectifică Acordul cu această prevedere, oferim FR să decidă ce datorii private vor deveni datorii ale statului RM. Al doilea lucru, care ne deranjează, este această coordonare cu partea moldovenească. Chiar dacă RM va veni ulterior cu legi prin care să încerce să explice ce înseamnă această coordonare, aceste legi nu vor avea nici un efect pentru FR. FR se va conduce strict de textul Acordului, nu de legislația națională. Un alt aspect este decizia de consolidare a datoriilor – o decizie unilaterală a FR. În acest acord care s-a propus spre ratificare, RM nu va avea nici o pârghie să intervină în această decizie despre consolidarea datoriilor”, a precizat lidera PAS.
Maia Sandu a mai spus că, soluția lor este să adopte legea cu amendamentul care include două rezerve în raport cu Acordul.
„Primul – având în vedere că Acordul de credit este unul de acordare a împrumutului financiar de stat, RM nu se consideră legată de prevederile art. 3, punct 3. Toate procedurile aferente contractelor achizițiilor publice din Bugetul Public Național fiind reglementate de legislația în vigoare a RM.
Și doi – RM nu se consideră legată de prevederile art.7, punct 2, în partea ce ține de consolidarea sumelor datoriilor restante și/sau a dobânzilor datoriilor restante pentru creditele acordate cu acordul părții moldovenești de către băncile rusești, debitorilor moldoveni și asigurate cu garanții de stat ale FR – să fie asigurate de societatea pe acțiuni a Agenției Ruse pentru asigurarea creditelor de export și investiții”, a enumerat Sandu.
Andriana Cheptine