PAS: Suntem la începutul unui întreg proces de ajustare legislativă privind protejarea patrimoniului cultural istoric

PAS: Suntem la începutul unui întreg proces de ajustare legislativă privind protejarea patrimoniului cultural istoric

Deputații Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au declarat că, perioada construcțiilor haotice, ca rezultat al demolării sistematice a patrimoniului cultural-istoric, trebuie să înceteze. Potrivit lor, adoptarea în prima lectură de către Parlament a modificărilor la Legea privind ocrotirea monumentelor este un pas extrem de important pentru societate, informează OFICIAL.

„Este abia un început, pe care noi, fracțiunea PAS, ni-l propunem în privința ajustării și îmbunătățirii mecanismelor de protecție al patrimoniului cultural istoric.  Prin schimbările pe care le-am operat ieri noi am dorit să transmitem un mesaj societății – perioada construcțiilor haotice, ca rezultat al demolării sistematice a patrimoniului cultural-istoric, trebuie să înceteze”, au declarat deputații PAS, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit lor, evenimentele ultimilor 20-30 de ani arată că patrimoniul cultural al țării s-a aflat sub un puternic atac al unor dezvoltatori rău intenționați care puneau mai presus interesul propriu decât ideea păstrării și conservării patrimoniului cultural.

Patrimoniul cultural-istoric nu este o marfă, el nu se vinde și nu se cumpără – el se salvgardează. De aceea, mecanismele pe care noi le-am creat inclusiv prin această lege este doar un început al acestui proces. Această perioadă trebuie să înceteze. Această lege care este doar un început al unui întreg proces de ajustare legislativă privind protejarea patrimoniului cultural istoric”, au menționat deputații.

Cristina Jicol

Share