PAS a sesizat Curtea de Apel privind decizia de obligare a diasporei să cumpere asigurare medicală

PAS a sesizat Curtea de Apel privind decizia de obligare a diasporei să cumpere asigurare medicală

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a contestat ieri, la Curtea de Apel Chișinău, unele prevederi din Dispoziția Comisiei Situații Excepționale din 31 martie, care condiționează dreptul diasporei de a reveni acasă prin achitarea primei de asigurare medicală, informează OFICIAL.

„Decizia Comisiei Situații Excepționale de a interzice accesul în Republica Moldova a cetățenilor care nu au plătit prima de asigurare medicală înainte de procurarea biletului de avion este neconstituțională și ilegală. În această perioadă dificilă, când mii de conaționali și-au pierdut locurile de muncă în străinătate și nu au o sursă de venit care să le permită să rămână în diasporă, autoritățile, în loc să găsească soluțiile optime pentru a-i proteja și a le asigura posibilitatea de a reveni în siguranță acasă, le îngrădesc dreptul constituțional de a reveni acasă”, se arată într-un comunicat al partidului.

„Cetățenii Republicii Moldova trebuie să contribuie la fondul de asigurare medicală prin achitarea primei de asigurare medicală, însă plata acesteia nu poate fi impusă ca precondiție pentru a reveni în țară” – mai declară PAS.

Mihaela Conovali

Share