Partidul „ȘOR”: Constatăm faptul că activitatea și colaborarea între instituțiile și autoritățile statului sunt ineficiente

Partidul „ȘOR”: Constatăm faptul că activitatea și colaborarea între instituțiile și autoritățile statului sunt ineficiente

Fracțiunea Partidului „ȘOR” a înregistrat, astăzi – la Parlament, un proiect de hotărâre privind colaborarea interinstituțională, fapt ce va permite eficientizarea și urgentarea recuperării banilor din frauda bancară. Despre aceasta a vorbit deputatul Partidului „ȘOR”, Denis Ulanov, în cadrul unui briefing de presă, susținut la Parlament, informează OFICIAL.

„Constatăm faptul că activitatea și colaborarea între instituțiile și autoritățile statului sunt ineficiente, fapt ce tărăgănează inadmisibil procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase de pe urma fraudei bancare. Știm că un șir de instituții refuză să colaboreze cu Procuratura, refuză să prezinte documente, să desfășoare acțiuni de urmărire, să facă expertize. Aceasta este anormal și nu mai poate continua astfel. Rolul Parlamentului este de a face regulă”, a declarat deputatul, Denis Ulanov.

Parlamentarul a mai afirmat că au trecut șapte ani de la devalizarea sistemului bancar moldovenesc, una dintre cele mai mari probleme ale țării noastre, timp în care s-au făcut prea puține pentru rezolvarea acesteia.

Prin urmare, fracțiunea Partidului „ȘOR” propune crearea unui grup de lucru interinstituțional pentru analiza tuturor circumstanțelor care au dus la o colaborare deficitară între autoritățile statului în procesul de recuperare a banilor, pentru examinarea deficiențelor legislative, care urmează a fi înlăturate, precum și alte măsuri necesare urgentării punerii în practică a mecanismului de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.

Deputații fracțiunii Partidului „ȘOR” propun ca din acest grup de lucru să facă parte deputații tuturor fracțiunilor parlamentare, procurorul general, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, directorul Centrului Național Anticorupție, șeful Agenției pentru recuperarea bunurilor infracționale, directorul Serviciului fiscal de stat, directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și alți funcționari.

Totodată, grupul de lucru ar trebui să elaboreze și să prezinte Parlamentului, în termen de 60 de zile, propuneri legislative și recomandări practice în vederea urgentării punerii în practică a mecanismului de recuperare a mijloacelor financiare sustrase de pe urma fraudei.

Cristina Jicol

Share