Partidul Politic Șor a deschis primul colhoz în comuna Jora de Mijloc

Partidul Politic Șor a deschis primul colhoz în comuna Jora de Mijloc

După mai bine de 25 de ani, primul colhoz a fost relansat în comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei. Inițiativa privind renașterea colhozului vine din partea Partidului Politic „Șor”, al cărui vicepreședinte este primarul comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber. Decizia privind restabilirea cooperativei agricole de producție a fost coordonată și cu locuitorii satelor comunei. Aceasta se declară într-un comunicat al Partidului Șor.

Deschiderea oficială a colhozului „Comuna de Vis” a avut loc ieri. La inaugurare a participat și liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor. În discursul său, Ilan Șor a menționat despre faptul că decizia formațiunii politice pe care o conduce a decis să restabilească colhozul, ca răspuns la degradarea satelor și a sectorului agricol din localitățile rurale. În acest sens, liderul Șor speră că doar așa, satele moldovenești pot fi readuse la viață.

„Acest eveniment semnifică o mare realizare! Speranță la o viață mai bună în satele moldovenești, la care speră fiecare dintre noi. Acest colhoz va permite readucerea la viață a localităților rurale. Ne dorim ca tinerii să rămână acasă, iar în fiecare familie să se audă voci fericite, familii împlinite și un tinerii să aibă un loc de muncă”, a declarat Șor.

Totodată, potrivit lui, Partidul Politic „Șor” se va implica activ în susținerea acestui proiect. „Astăzi, acordăm suport și sprijinul minim necesar pentru ca acest proiect să înceapă să fucționeze. Colhozul și membrii acestei cooperative pot privi spre un viitor strălucit. Sunt sigur că într-un viitor destul de scurt, acest colhoz își va demonstra eficacitatea, ceea ce va însemna că munca noastră nu a fost în zadar”, a menționat Șor.

În prezent, colhozul „Comuna de Vis” numără 100 de hectare de teren. Consolidarea cooperativei este bazată pe acordul comun al locuitorilor comunei Jora de Mijloc. Colhozul presupune zeci de unități de tehnică, combustibil, semințe și specialiști calificați în prelucrarea terenurilor. Deja în 2019, fermierii vor beneficia de primele beneficii. Iar producția va fi cumpărată în mod centralizat și va ajunge pe mai multe pieți de desfacere.

Potrivit aceluiași comunicat de presă, odată cu crearea noului colhoz în Moldova, Partidul Politic „Șor” oferă locuri de muncă în mediul rural, dar și atragerea mai multor investiții, mărind în acest sens bugetul localității. La fel, relansarea cooperativei agricole va permite ca zeci de tineri și fasmilii să se întoarcă în satele comunei Jora de Mijloc și să producă produse alimentare de calitate.

Totodată, se anunță faptul că membrii care vor face parte din cooperativa agricolă vor fi remunerați în funcție de munca depusă.

În comunicat se mai spune că, reforma agrară, începută în anii 90, a dus la degradarea satelor și la pierderea locurilor de muncă în masă. Totodată, în urma promovării a astfel de politici agrare, mii de cetățeni au luat calea pribegiei și au plecat din țară în căutarea unei vieți mai bune.

În acest sens, partidul declară că, relansarea colhozurilor este un pas spre renașterea satelor moldovenești. Astfel, programul promovat de Partidul „Șor” prevede facilități fiscale, eliminarea barierilor de import și concurenșa loială între producătorii agricoli. Totodată, se comunică, că Partidul „Șor” își propune să promoveze programul în întreaga țară.

photo_2018-12-20_10-49-47-2

photo_2018-12-20_10-49-50-3

photo_2018-12-20_10-49-50

Mihaela Rotari 

Share