„Partidul Nostru” critică dur inițiativa președintelui Igor Dodon privind trecerea la sistemul electoral mixt

„Partidul Nostru” critică dur inițiativa președintelui Igor Dodon privind trecerea la sistemul electoral mixt

 „Partidul Nostru” critică dur inițiativa președintelui Igor Dodon privind trecerea la sistemul electoral mixt și o califică drept inițiativa lui Vladimir Plahotniuc. De asemenea, formațiunea politică începe colectarea semnăturilor pentru îndemnul lui Igor Dodon de a înceta colaborarea cu oligarhul. Despre aceasta a declarat în cadrul unei transmisiuni live pe pagina sa de Facebook, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.

PN începe activitatea cu cetățenii, pentru a le explica de ce nu este bună pentru Moldova ideea președintelui (care, de fapt, aparține lui Plahotniuc), privind introducerea în țară a sistemului electoral mixt.

Potrivit lui Usatîi, după sărbătorile pascale va fi convocat Consiliul național al „Partidului Nostru” pentru a elabora împreună cu „forțele reale de opoziție” planul de acțiuni de mai departe. „Vom pregăti o declarație a „Partidului Nostru”, o vom tipări într-un număr necesar. Vom informa toți cetățenii țării cu privire la ceea ce face Dodon împreună cu Plahotniuc”, a declarat liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care a ieșit cu o declarație de răspuns la inițiativa președintelui privind sistemul electoral mixt.

Potrivit lui Usatîi, Igor Dodon, fiind „avocatul lui Plahotniuc” și propunînd sistemul electoral mixt, a admis cea mai mare greșeală în cariera sa politică: „Tot pentru ce el a votat cu Plahotniuc, este nimic pe lîngă ceea ce a făcut astăzi”. „Astăzi Dodon i-a aruncat colacul de salvare lui Plahotniuc pentru a asigura menținerea regimului lui Plahotniuc pentru zeci de ani înainte. El a schimbat interesele cetățenilor Moldovei pe aflarea sa la Condrița”, a declarat Usatîi.

Liderul „Partidului Nostru” a comunicat că după sărbătorile pascale va începe colectarea semnăturilor cetățenilor cu solicitarea adresată președintelui Moldovei: „La fel, vom începe colectarea semnăturilor cu solicitarea ca Dodon să înceteze colaborarea cu Plahotniuc, pentru a nu mai fi cîrpa lui Plahotniuc. Noi, Igor Nicolaevici, vă salvăm prin această colectare de semnături”. Usatîi a subliniat că votînd în Parlament pentru modificarea sistemului electoral, Partidul Socialiștilor împreună cu Dodon riscă să facă Moldova de rîsul lumii.

„Voi ruga să desfășoare de urgență ședința Consiliului național al „Partidului Nostru” imediat după sărbători. Începem consultările cu toate forțele reale de opoziție cu privire la ceea ce vom face mai departe și începem să colectăm semnături prin toată țara împotriva regimului lui Plahotniuc-Dodon. Nu avem dreptul să le permitem să-și bată joc de Moldova în următorii zece-douăzeci de ani. Vom stopa acest tandem criminal și vom demonstra tuturor partenerilor externi că sîntem capabili să rezolvăm aceste probleme”, a conchis Usatîi.

Pe 18 aprilie, în cadrul unui briefing de presă, președintele Igor Dodon a declarat despre inițiativa sa privind introducerea în Moldova a sistemului electoral mixt. Președintele a explicat asta prin faptul că nu trebuie admisă introducerea sistemului uninominal al alegerilor, asupra căruia insistă Partidul Democrat.

Cu toate acestea, amintim că încă la începutul lunii martie, atunci cînd președintele PDM, Vladimir Plahotniuc a ieșit cu inițiativa privind trecerea la sistemul uninominal, Renato Usatîi a declarat imediat: scopul real al oligarhului este anume sistemul electoral mixt. Liderul „Partidului Nostru” a comunicat atunci că, altfel, Plahotniuc nu va putea ajunge în Parlament.

Doina Secrieru

 

Share