Partid extraparlamentar: „Ca să nu se producă catastrofă națională, trebuie să-i fie redată puterea poporului să-și aleagă deputații”

Partid extraparlamentar: „Ca să nu se producă catastrofă națională, trebuie să-i fie redată puterea poporului să-și aleagă deputații”

Partidul Politic „Frontul Salvării Moldovei” susține inițiativa PD, condus de Vlad Plahotniuc, privind modificarea sistemului electoral în unul majoritar. Un anunț în acest sens a fost făcut de liderul formațiunii, Marcel Darie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi.

„Considerăm că sistemul electoral trebuie modificat prin introducerea sistemului uninominal sau mixt, deoarece ambele sunt mai bune decât cel pe liste. Trebuie să schimbăm sistemul actual proporțional rigid, când deputații în Parlament sunt aleși pe liste de partid. Faptul că propunerea de a introduce votul uninominal vine de la Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc, este una lăudabilă, ceea de presupune că formațiunea, în cazul dat, acționează în interes național. Sistemul actual produce corupție și chiar prostituție politică. S-a văzut cum zeci de deputați au părăsit partidele alături de care au intrat în Legislativ și au migrat către alte formațiuni politice”, a declarat Darie.

Totodată, liderul formațiunii a spus că „alegătorii s-au săturat de dictatura partidelor politice, de listele lor pline de corupți și de aceleași fețe în Parlament. Sondajele arată că peste 80% din respondenți doresc să-și aleagă direct deputații la fel ca și Președintele țării”. „Se știe că șefii de partide vând locuri trecătoare pe liste, există și declarații probante în acest sens. De alegerile uninominale trebuie să se teamă liderii de partide, nu oamenii simpli, societatea civilă sau formatorii de opinie”, a adăugat el.

Marcel Darie a mai spus că, „ca să nu se producă catastrofă națională, trebuie să-i fie redată puterea poporului să-și aleagă deputații”. „Să nu fie impuși oamenii să aleagă liste de partide corupte, ci să voteze oameni pe care îi cunosc și care nu sunt compromiși” Numărul de deputați trebuie să rămână 101. Republica Moldova nu are prea mulți parlamentari față de alte țări, ci prea puțini și prea prost plătiți. Bugetul Parlamentului nu este prea mare, ci prea mic, iar problema cu parlamentarii nu este cantitatea, ci calitatea”, a declarat politicianul. precizând că sistemul uninominal sau mixt funcționează foarte bine în Franța, SUA, Marea Britanie, Germania, Ucraina, Georgia și alte state.

Președintele Partidului Politic ”Frontul Salvării Moldovei” a prezentat și avantajele sistemului uninominal:
„▪ Fiecare circumscripţie electorală desemnează un singur reprezentant, se caracterizează prin simplitate, măreşte gradul de înţelegere a procesului electoral de către alegători și posibilitatea de control social al alegerii, toate operaţiunile începând şi terminându-se la nivelul circumscripţiei electorale.
▪ Este atractiv şi pentru alegătorii care nu consideră importantă politica de partid şi politicile partidelor. Aceşti alegători văd în alegeri doar un mijloc de a-şi desemna emisarul care să le medieze relaţia cu statul şi pot alege candidatul pe care îl preferă, fără a acorda sprijin şi unei liste de candidaţi care nu îl interesează.
▪ Crează posibilitatea unei legături strânse între ales şi alegători. Aleșii se prezintă regulat în teritoriu și dau darea de seamă privind munca efectuată.
▪ Oferă alegătorilor posibilitatea de a-l sancţiona pe reprezentantul care i-a dezamăgit. Deputatul poate fi retras în condițiile legii dacă a săvârșit infracțiuni.
▪ Conduce la o majoritate parlamentară stabilă, situaţie profitabilă marilor partide şi tehnicilor de guvernare. Scrutinul uninominal duce la guverne stabile, spre deosebire de sistemele proporţionale ce dau o influenţă disproporţionat de mare partidelor mici, ducând adeseori la şantaj politic, precum în Republica Moldova, Israel, Italia sau chiar Germania.
▪ Scrutinul majoritar uninominal este şi un instrument foarte eficient pentru schimbarea unui Guvern. Deputații nu depind de partide, ci de interesul național.
▪ Acordă şanse şi partidelor regionale, sau mici, care reprezintă interesele locale ale alegătorilor, interese ce nu sunt asumate de partidele cu acoperire naţională. Partidele minorităţilor pot astfel să îşi concentreze eforturile în zonele unde se află alegătorii lor”.

Maria Roșca

Share