
Partid: Depolitizarea promisă de PAS s-a transformat în politizarea sistemului, în cazul dat a sistemului sănătății publice
Partidul Schimbării condamnă lipsa dezbaterilor publice cu privire la reforme, încălcarea principiului transparenței decizionale și centralizarea atribuțiilor guvernului, referindu-se la anunțul Ministerului Sănătății de a trece spitalele raionale în subordinea ministerului, informează OFICIAL.
Formațiunea spune că reforma sectorului public trebuie făcută în interesul Republicii Moldova și nicidecum în interes de partid.
„Dna Nemerenco, a decis că spitalele raionale trebuie sa treacă la Ministerul Sănătății pentru a exclude numirile politice în funcțiile de conducere.
După câteva concursuri eșuate, organizate de dna Nemerenco exlusiv pe criterii politice, PASul a decis s-o termine cu joaca de-a democrația și să se folosească de majoritatea parlamentară ca să schimbe legea și să preia controlul spitalelor raionale.
In acest fel, depolitizarea promisă de PAS s-a transformat în politizarea sistemului, în cazul dat a sistemului sănătății publice”, spune Partidul Schimbării.
Ei spun că orice reformă trebuie argumentată prin eficiență și nicidecum control politic.
„Însă vin alegerile locale și se pare că PAS-ul nu știe să se pregatească de aceste alegeri decât prin astfel de „reforme”.
Problema in medicina este cu mult mai profunda și serioasă si nu se rezumă la cine controlează adimistrativ spitalele raionale. Cea mai mare problemă este insuficiența cadrelor, insuficiența de finanțare, calitatea precară a serviciilor și managementul spitalicesc, care nu se rezolvă prin astfel de “ inițiative”.
Ministerul trebuie sa iasă cu viziune de reforma managerială fundamentală a sistemului de sănătate publică, prin care să fie făcută o distribuție clară a rolului si competențelor spitalelor raionale, municipale și celor regionale.
Argumentul cu privire la alocarea insuficientă a banilor de către administrația raională nu rezistă niciun fel de critică, pentru că bugetele raioanelor sunt aprobate și alocate de Chișinău.
Mai mult, bugetele raionale au fost reduse de Parlament prin noua politică bugetar fiscală, publicată cu câteva ore înainte de ședința Parlamentului, astfel fiind comise încălcări majore de transparență decizională, devenite deja o tradiție la PAS.
Cu certitudine e nevoie de reformă, dar nu așa”, spune Partidul Schimbării.
Totodată, ei spun că reforma care a fost ratată este cea a administrației publice în urma căreia trebuia făcută regionalizarea Republicii Moldova cu 3 cel mult 5 regiuni (raioane), cu efectuarea descentralizării și asigurarea autonomiei locale adevărate, patrimoniale și financiare.
„In loc de descentralizare, PAS-ul a decis să amâne reforma administrației publice și chiar mai mult, să centralizeze unele atribuții ale APL, în cazul dat în sistemul sănătății publice”, spune formațiunea.