Partid: Decizia CSE constituie un atac direct la pluralismul de opinii și libertatea de exprimare
În cadrul ședinței de ieri, Consiliul Politic Național al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) a adoptat o Declarație cu privire la atacul fără precedent asupra drepturilor fundamentale ale omului în Republica Moldova, întreprinse de instituțiile statului, informează OFICIAL.
Iată textul integral al declarației PDCM:
„La 16 decembrie 2022, prin Dispoziția nr. 54 a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), au fost suspendate licențele de emisie pentru serviciile media audiovizuale prestate de 6 posturi de televiziune din țară. Această decizie este adoptată cu grave încălcări ale Constituției și legislației Republicii Moldova, precum și a Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Articolul 11 al Cartei statuează clar și fără loc de interpretări că „Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a transmite informații sau idei fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere. Libertatea și pluralismul mijloacelor de informare în masă sunt respectate.”
Articolul 1 al Legii presei nr. 243/1994: „În Republica Moldova libertatea presei constituie un drept fundamental consfinţit de Constituţie. Statul garantează tuturor persoanelor dreptul la exprimarea liberă a opiniilor şi ideilor, la informare veridică asupra evenimentelor din viaţa internă şi cea internaţională prin intermediul publicaţiilor periodice şi al agenţiilor de presă, care îşi desfăşoară activitatea în condiţiile pluralismului politic, precum şi respectarea legislaţiei cu privire la drepturile de autor. Cenzura de orice fel asupra publicaţiilor periodice şi agenţiilor de presă, imixtiunea în activitatea lor de pregătire şi de difuzare a informaţiei sunt interzise.”
Această Decizie a CSE constituie un atac direct la pluralismul de opinii și libertatea de exprimare și este o depășire a competențelor legale, fiind încălcate prevederile Hotărârii Curții Constituționale nr. 17 din 23 iunie 2020 Pentru controlul constituționalității unor prevederi din Legea nr. 212 din 24 iunie 2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, care prevede expres, că autoritățile responsabile de gestionarea stării de urgență îndeplinesc doar atribuții, măsuri și acțiuni necesare realizării scopurilor care au stat la baza declarării stării de urgență și ele nu vor depăși sfera de competență a puterii executive.
Canalele de televiziune vizate au fost lipsite de licența de emisie în lipsa unei decizii irevocabile a instanței de judecată, cum ar trebui să fie într-un stat de drept. Derogările de la Codul serviciilor media sunt ilegale. Chiar și în situația de urgență, CSE nu poate substitui organele statului, nu poate retrage licențe și modifica legi.
Această Dispoziție ilegală a CSE lasă sute de oameni fără locuri de muncă și mijloace de existență în mijlocul iernii, instituie cenzura și dictatura în mijloacele de informare în masă, prin inventarea motivelor de atentat la securitatea națională și alte aberații, or, aceste canale nu au primit anterior nicio sancțiune din partea CA pe motivele invocate legate de război și altele.
Guvernarea actuală, instaurată în rezultatul unor alegeri libere și corecte, prin decizia respectivă continuă șirul de acțiuni îndreptate spre instituirea unui regim dictatorial, introducerea cenzurii în mass-media și limitarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor statului. Recentele modificări ale legislației electorale, subordonarea politică a justiției și atribuirea organelor de forță a unor competențe care depășesc cadrul constituțional și minimele standarde democratice, urmăresc un singur scop – persecutarea și anihilarea opoziției politice din țară și asigurarea menținerii guvernării PAS la putere cu orice preț.
Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) condamnă cu fermitate represiunea neîncetată exercitată de actuala guvernare împotriva presei independente, a reprezentanților opoziției politice și a altor voci critice.
Cerem autorităților să își respecte obligațiile și angajamentele interne și internaționale privind asigurarea drepturilor omului și libertății de exprimare, să prevină dezinformarea și cenzura.
Facem apel către corpul diplomatic acreditat în RM, către comunitatea internațională, către organizațiile de media, să vină cu o apreciere echidistantă și corectă a acțiunilor actualei puteri de la Chișinău, în vederea stopării abuzurilor și derapajelor de la lege.
Așteptăm reacția organizațiilor de media, apărătoarele libertății de exprimare și pluralismului de opinii, deoarece considerăm acțiunile CSE un atac fără precedent la libertatea editorială și libertatea jurnaliștilor. Este o acțiune de instituire a cenzurii, fiind încălcată Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Constituția Republicii Moldova și principiile statului de drept.”