Parlamentar: Se tem oare guvernanții de proteste ca cele din Bielorusia, care s-ar putea întâmpla duminica asta?

Parlamentar: Se tem oare guvernanții de proteste ca cele din Bielorusia, care s-ar putea întâmpla duminica asta?

„Reacția guvernanților la protestele recente îi demonstrează din plin atitudinea mârșavă. Pe cei de la putere nu-i interesează problemele cetățenilor. Iar cetățenii nu au, acum, altă posibilitate de a se face auziți decât prin proteste. Nu demult, veteranii; acum agricultorii. Reacția e identică”. Declarația aparține deputatului Platformei DA, Chiril Moțpan, informează OFICIAL.

„Agricultorii nu protestează dintr-un moft: ei sunt cei care văd clar situația de pe câmpurile pe care le cultivă, și nu-i convinge nicio negare sau încercare de a ascunde faptele din partea guvernanților care se prefac că totul e bine. Confruntați cu o secetă cum nu s-a mai văzut în Republica Moldova încă din anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, cu recolta practic inexistentă, cu situația dificilă provocată de pandemie, cu lipsa de sprijin din partea guvernului, cu riscul falimentului, ei conștientizează că Republica Moldova riscă să intre într-o nouă fază a crizei, care va include și domeniul alimentar, și din care statul nostru riscă să nu-și mai revină. Au sugestii concrete: declararea stării de urgență în agricultură, astfel încât să se poată lua măsurile care mai pot fi încă luate; oferirea de compensații substanțiale pentru cei care și-au pierdut roada, pentru a salva ce mai poate fi salvat și a putea supraviețui un an; o serie de alte măsuri concrete, pe care le văd cei care știu situația”, mai spune parlamentarul.

„Reacțiile lor, scârboase cum sunt, apar totuși acum. La câteva luni după ce agricultorii au început să vorbească despre situația dificilă. Abia acum, când oamenii, cu tractoare și combine, au pornit spre Chișinău și au fost blocați pe drum de autobuze cu polițiști. Se tem oare guvernanții de proteste ca cele din Bielorusia, care s-ar putea întâmpla duminica asta? Vor urma și la noi arestări în masă și brutalitatea din ce în ce mai nerușinată a polițiștilor pe care Dodon îi numea „bojie oduvanciki”? Nu știm. Vom vedea. Ceea ce știm e că Platforma DA se solidarizează întru totul protestelor agricultorilor. Și vom face tot ce putem pentru a salva ce mai poate fi salvat”, a conchis Moțpan.

Mihaela Rotari

Share