Organizații neguvernamentale solicită repartizarea echitabilă în funcții de conducere a instituțiilor de stat

Organizații neguvernamentale solicită repartizarea echitabilă în funcții de conducere a instituțiilor de stat

65 de organizații neguvernamentale și persoane fizice, reprezentanți ai trei rețele naționale: Platforma pentru Egalitate de Gen, Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” și Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare au venit cu un apel către reprezentanții partidelor care au fost aleși în Parlament, transmite OFICIAL.

Organizațiile solicită repartizarea echitabilă în funcții de conducere a instituțiilor de stat.

„Solicităm:

Repartizarea funcțiilor cheie (Guvern și Parlament) prin asigurarea reprezentării egale a femeilor și bărbaților, bazată pe meritocrație.

Reprezentare echitabilă a femeilor și a bărbaților în funcțiile de conducere ale Parlamentului, prin desemnarea a cel puțin unei vicepreședinte a Parlamentului.

Aceeași regulă să fie aplicată în procesul de partajare a funcţiilor de conducere ale fracțiunilor, comisiilor şi delegaţiilor parlamentare.

Reprezentare echilibrată și inclusivă în Guvern. Numărul de bărbați (miniștri) să fie egal cu cel al femeilor (ministre). Inclusiv introducerea în Legea cu privire la Guvern și în Regulamentul  Guvernului a cotei minime de 40% pentru reprezentarea femeilor și a bărbaților în funcții de miniștri/-trei.

Crearea Comisiei pentru oportunități egale în cadrul Parlamentului. Atribuțiile comisiei vor include: (i) avizarea obligatorie a tuturor actelor legislative relevante din perspectiva impactului asupra egalității de gen și oportunităților egale pentru toți; (ii) audierea anuală a tuturor autorităților centrale în ceea ce privește progresul în implementarea politicii de stat în domeniu, precum și a angajamentelor internaționale relevante pentru domeniu (CEDAW, UPR, MDG, etc.); (iii) prevenirea și combaterea sexismului, a discriminării și a hărțuirii sexuale în activitatea parlamentară”, se spune în Apel.

 

Cristina Parfeni

Share