Opinie: Subiectul gazului nu este unul politic, ci social. Soluțiile autorităților aduc a disperare

Opinie: Subiectul gazului nu este unul politic, ci social. Soluțiile autorităților aduc a disperare

Expertul în sănătate publică, Ala Tocarciuc, spune că subiectul prețului gazului nu este unul politic, este un subiect social, informează OFICIAL.

Ala Tocarciuc menționează că nu vede antagonism intre statutul de candidat UE și negocieri privind prețul gazelor cu Rusia.

„Dimpotriva, UE va fi mai fericita sa stie ca nu trebuie sa aloce finantare suplimentara pentru diferenta de pret la gaze, dar sa aloce support pentru subiecte de integrare.

Nu vad antagonism cu Ucraina. Moldova oricum cumpara gaz de la Rusia. Nu este posibil de oprit asta. Ucraina spune ca banii de la gaze se duc la razboi. Pai daca o sa platim mai putin, mai putin se va duce la razboi. Este in interesul lor ca Moldova sa consume mai mult gaz, pentru ca ei o sa aiba plata de tranzit, si sa achite mai putin Rusiei”, spune Tocarciuc.

De asemenea, expertul spune că soluțiile propuse de autorităăți aduc a disperare.

„Oare nu este mai simplu de incercat de mers inca o data, si inca o data, la furnizor si de negociat in interesul oamenilor?

Avem axacali politici in tara, cu experienta de viata si cunoastere in materii de negocieri simple. De ce nu sunt implicati? Pentru ca nu poarta “juchetca” galbena? E o mare nedreptate fata de cei saraci.

Un simplu calcul preventiv, imi zice ca pentru 350-700 m cubi de gaz la iarna va trebui de plătit lunar intre 17500-35000 lei. Pentru comparatie: un appartament cu 3 camere in chirie aici costa 1500 fr sau 30000 lei. Mai ieftin te costa sa traiesti in chirie in Elvetia, decat sa achiti gazul in Moldova.

Daca noi maine platim si 3000 $ pe metru cub de gaz, razboiul nu se va termina. Este in afara controlului nostru acest razboi. De ce trebuie sa sufere acum cei slabi si săraci cel mai mult?

Cea mai mare eroare a fost transformarea gazului, painii, petrolului – in arme de război. Nu este corect!

Da Doamne minte, la toti cei, care declara ca ne conduc”, mai spune Tocarciuc.

Share