Opinie: Republica Moldova, o țară dezbinată de la vlădică până la opincă

Opinie: Republica Moldova, o țară dezbinată de la vlădică până la opincă

Într-un singur punct se întâlnesc primii trei oameni din Republica Moldova: țara de peste Prut este profund dezbinată. Șeful Guvernului, Pavel Filip, și președintele Parlamentului, Andrian Candu, insistă că muncesc pentru a astupa această falie, care, în parte, a fost provocată și de greșelile partidului pe care amândoi îl reprezintă. De cealaltă parte, președintele țării crede, în mod surprinzător, că tocmai de această scindare are nevoie țara. 

,,Noi putem supraviețui ca stat atunci când societatea este divizată în două”, ne-a declarat Igor Dodon, în tentativa de a pleda pentru relații la fel de bune cu Rusia și, deopotrivă, cu Uniunea Europeană.

În rest, cei trei lideri intervievați de Libertateasunt oglinda scindării care există în toate păturile sociale din Republica Moldova, iar ajungerea în funcție a unuia dintre ei a fost generată, parțial, de erorile celuilalt.

UNIREA CU ROMÂNIA

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova:,,Eu sunt pentru urmărirea penală a acțiunilor organizațiilor, nu cetățenilor, care duc la lichidarea statalității, care pledează pentru unirea cu România, cu Rusia sau Ucraina. Toți sunt, în aceeași măsură, anti-stataliști”.

ANDRIAN CANDU, președintele Parlamentului:  ,,Trebuie să respectăm opinia celor care consideră că poate binele țării presupune unirea. Ei cred în asta. În același timp, trebuie să respectăm și opinia celorlalți care consideră că Republica Moldova poate să existe ca stat independent. Potrivit măsurătorilor și a sondajelor, sunt în majoritate. Opinia celor care au fost în Piață trebuie respectată, nu trebuie să existe niciun fel de măsură a statului de intervenție”.

ÎN UMBRA RUSIEI

Igor Dodon: ,,Cu cine să avem relații mai bune sau mai proaste? Poziția mea este următoarea. Republica Moldova poate supraviețui ca stat doar dacă nu va fi parte a unui bloc împotriva altuia. Noi putem supraviețui ca stat atunci când societatea este divizată în două, când sunt relații bune cu Uniunea Europeană, care, într-adevăr, investește mult în Republica Moldova, la fel ca și România, și noi trebuie să continuăm această cooperare, aceste programe. Dar, în același timp, avem nevoie, suntem sortiți să avem relații bune, strategice, cu Federația Rusă.”

Pavel Filip, premierul Republicii Moldova: ,,Noi, acum, spunem cu voce tare că Republica Moldova este o ţară neutră, dar Federaţia Rusă, care vorbeşte cel mai mult despre respectarea neutralităţii Republicii Moldova, este cea care îşi ţine trupele armate aici, în Republica Moldova. Este unica ţară care încalcă neutralitatea Republicii Moldova.”

ADERAREA REPUBLICII MOLDOVA LA UE

Igor Dodon: ,,Drapelul UE este o valoare a statelor membre care este greșit exploatată și explorată în interese politice interne de către clasa politică de la Chișinău. Eu cred că UE ar trebui să aibă interesul de a interzice utilizarea acestui simbol în afara UE, cu excepția oficiilor diplomaților și așa mai departe. Acest lucru discreditează imaginea UE în Moldova.”

Andrian Candu: ,,Bineînțeles, noi am fi vrut să fie o perspectivă clară. Să știm clar ce avem de făcut pentru a ajunge membri în UE. Sau ce ar trebui să facem, care este perioada de timp, care este planul de acțiuni în așa fel încât să fim eligibili să începem negocierile de aderare și să deschidem acele capitole care negociate, implementate, apoi le închizi și ai perspectiva.”

EXPULZAREA A TREI DIPLOMAȚI RUȘI

Igor Dodon: ,,Ce au vrut să arate cei de la Chișinău? Că sunt mai catolici decât Papa de la Roma? Sunt mai docili decât alții? Categoric această abordare este una greșită, care nu va duce la obținerea unei stabilități în interiorul societății moldovenești. Nu va fi apreciată, în afară de ambasadorul SUA care a făcut unele declarații, nici de americani și categoric va fi catalogată negativ de partea cealaltă. Consider că este o greșeală foarte mare din partea Guvernului Republicii Moldova.”

Pavel Filip: ,,Legat de expulzarea celor trei diplomaţi, în realitate sunt colaboratori ai serviciilor din Ambasada Rusiei. Pe de o parte, Republica Moldova este într-un acord de asociere cu Uniunea Europeană şi am avem un parteneriat cu UE, şi nu puteam să nu fim solidari cu Marea Britanie şi cu ţările membre ale Uniunii Europene”.

sursa: libertatea.ro

Share