Opinie: În RM există două tabere, care privesc lucrurile în mod diferit: cei cu geopolitica și cei ce văd situația din prisma statului de drept

Opinie: În RM există două tabere, care privesc lucrurile în mod diferit: cei cu geopolitica și cei ce văd situația din prisma statului de drept

Aspectul geopolitic a fost ignorat la formarea coaliției între PSRM și Blocul ACUM și a avut drept scop căderea regimului oligarhului. Aceasta a fost una dintre ideile expuse în cadrul dezbaterilor publice, unde s-a discutat despre factorul extern în depășirea crizei politice a R. Moldova, transmite OFICIAL.

La dezbatere au participat comentatorii politici Corneliu Ciurea și Ion Tăbârță și politologul Victor Stepaniuc.

„În R. Moldova există două tabere, care privesc lucrurile în mod diferit: cei cu geopolitica și cei ce văd situația din prisma statului de drept, anticorupție etc. Sunt adeptul geopoliticii ca motor al evoluției lucrurilor în țară și din start trebuie să recunoaștem că cei care susțin climatul geopolitic au trăit o confuzie generală. Am constatat o situație de anormalitate în politica R. Moldova, o anulare a geopoliticii în favoarea scăpării regimului oligarhic. Aceasta excepție nu va dura mult. Este ușor să vorbim de nemulțumirile Rusiei față de Vlad Plahotniuc și PDM. Vorbim de legile adoptate împotriva acestei țări. Confruntarea din PDM și Parlamentul European a creat disonanțe între cele două entități. Eliminarea oligarhului se vede ca o chestiune bună. Aceste supărări s-au transformat într-o pedeapsă a PDM. Cel mai important e comportamentul SUA. PDM și Plahotniuc nu au fost în totalitate sateliți de politică externă a SUA”, a spus Corneliu Ciurea.

„Cazul R. Moldova nu este așa complicat. PDM, prin comportamentul său de după 2014, nu prea satisface nici pe occidentali, nici pe Rusia. Dacă vorbim de UE și SUA, desigur, acestea au vrut să-și mărească influența în Moldova, prin regimul pe care au contat. Diplomații străini care se află în RM au știut să analizeze. Regimul PDM nu putea să-i satisfacă, mai ales după furtul miliardului. Este un fenomen nou în politica moldovenească,când PDM a fost criticat și contestat de 2 forțe puternice de opoziție – de stânga și de dreapta, care s-au împotrivit capturării statului, jafului miliardelor, persecuțiilor politice, promovate de liderii PDM. Aceste 2 grupări mari de opoziție urmau să se înțeleagă, să acționeze solidar încă înainte de alegerile parlamentare din februarie. Bine, ca abia după 3 luni postelectorale s-au înțeles. Actorii geopolitici au înțeles, ca PD și Plahotniuc este răul mai mare. UE a demonstrat destulă neîncredere față de politica PDM din ultimii ani și mimarea integrării europene. Rușii au deschis dosare, inclusiv pentru laundromat, jaful miliardelor rusești. Americanii au văzut metodele PD, știu despre furtul miliardelor, despre statul capturat. SUA s-a decis mai greu să ia o poziție clară, dar, vedem, până la urmă s-au decis”, a spus Victor Stepaniuc.

„Pentru R. Moldova factorul extern contează foarte mult și să înțelegem ce înseamnă dreapta și stânga. Avem Federația Rusă care a fost un actor geopolitic. Un alt actor mai nou – UE, care nu e unul geopolitic, care nu știe ce înseamnă acest lucru și al treilea – SUA, care nu manifestă un interes sporit și special pentru R. Moldova. Ei oferă interesul în contextul politicii care o au în zona Mării Negre. Avem doi parteneri regionali – Ucraina, care nu știa cum să reacționeze și România, care se spune că este perdant, deși aș spune că nu este așa. PDM a fost un partid atipic, prin diverse metode el a reușit să elimine aspectul geopolitic. Consensul a fost acest compromis ca domnul Plahotniuc să meargă de la putere. Geopoliticul va reveni, dar într-un context mai larg”, a spus Ion Tăbârță.

Cristina Parfeni

Share