Opinie: Geopolitica, chiar dacă au încercat să o evite, ea a revenit în forță în aceste alegeri

Opinie: Geopolitica, chiar dacă au încercat să o evite, ea a revenit în forță în aceste alegeri

Mesajul geopolitic apare și în contextul viitoarelor alegeri parlamentare anticipate. De această părere sunt analistul politic Cornel Ciurea și expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, transmite OFICIAL.

În cadrul dezbaterilor publice organizate de Agenția de presă IPN, cei doi s-au referit la influența externă asupra politicii moldovenești.

„După alegerile prezidențiale am asistat la o consolidare a electoratului de dreapta, care, totuși, nu sunt convins că poate depăși 50%. Stânga-dreapta a inclus noțiunea de geopolitică, iar sensul stângii și dreptei în R. Moldova este diferit. Specific este că, după plecarea liderului democrat, Vlad Plahotniuc, centrul a devenit a treia ca importanță forță. Am revenit la polarizarea clasei politice, inclusiv prin geopolitică și polarizarea este o revenire după ce PDM a pierdut bătălia în 2019. Acest fenomen și revenirea la mesajul geopolitic este o altă noutate până nu demult folosită de stânga și dreapta, camuflată”, a spus Corneliu Ciurea.

„După mesajele transmise trebuie să le numim partide pro-ruse și pro-occidentale. Mesajele pro-ruse uneori au caracter de dreapta. Geopolitica, chiar dacă au încercat să o evite, ea a revenit în forță în aceste alegeri și asta se datorează acțiunilor PSRM. Geopolitca nu poate fi exclusă dintr-un discurs politic, mai ales când vorbim de parlamentare”, a spus Veaceslav Berbeca.

Cristina Parfeni

Share