Oficialii OMS au fost informați că, până la moment, pe teritoriul țării noastre au intrat peste 360 de mii de cetățeni din Ucraina

Oficialii OMS au fost informați că, până la moment, pe teritoriul țării noastre au intrat peste 360 de mii de cetățeni din Ucraina

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu a avut o întrevedere cu Directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Hans Henri P. Kluge, la care au participat președintele și vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun și Adrian Belîi, transmite OFICIAL.

Din partea Organizației Mondiale a Sănătății au participat, de asemenea,  Reprezentanta OMS în Republica Moldova, Miljana Grbic, și Reprezentanta OMS pe lângă UE, Oxana Domenti.

Subiectul principal al discuțiilor a fost situația umanitară în Republica Moldova și evaluarea necesităților sistemului de sănătate al țării în contextul crizei refugiaților.

Oficialii OMS au fost informați că, până la moment, pe teritoriul țării noastre au intrat peste 360 de mii de cetățeni din Ucraina. În cele 104 de centre de plasament, rămân acomodați peste 100 de mii de refugiați, fiind înregistrate mai mult de cinci mii de cereri de azil.

„Privim cu îngrijorare și compasiune poporul ucrainean și facem tot ce ne stă în puteri ca să le oferim ajutorul necesar. Mulțumim că ați fost alături de Republica Moldova în lupta cu pandemia Covid-19 și mizăm foarte mult pe susținerea dumneavoastră în gestionarea acestei noi crize”, a declarat Igor Grosu.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, timp de 26 de zile, peste 1 300 de refugiați s-au adresat după asistență la instituțiile medico-sanitare publice spitalicești din Republica Moldova, iar peste 400 au fost spitalizați. De asemenea, au fost create echipe medicale la fiecare punct de trecere a frontierei și în centrele de plasament temporar.

„Vreau să-mi exprim recunoștință OMS, care, cu suportul UE, a oferit țării noastre două loturi de ajutor umanitar cu medicamente și produse medicale”, a subliniat în context șeful Legislativului.

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a invocat presiunea crizei refugiaților asupra sistemului de sănătate al Republicii Moldova, menționând că susținerea partenerilor internaționali este foarte importantă pentru rezistența și sustenabilitatea acestuia.

Parlamentarii au reiterat recunoștința pentru tot sprijinul de care Moldova și cetățenii săi au beneficiat din partea Organizației Mondiale a Sănătății și s-au arătat fermi în a avansa cu pași rapizi în colaborarea de mai departe.

Deputații au primit asigurări că prioritatea OMS este să susțină țările precum Moldova în ajutorarea cetățenilor din Ucraina, iar exemplul de solidaritate de care au dat dovadă țara noastră și cetățenii în raport cu poporul ucrainean este impresionant și demn de încurajare.

Cristina Pendea 

Share