Oficial european: “Azi, UE și Republica Moldova sunt mai apropiate ca oricând”

Oficial european: “Azi, UE și Republica Moldova sunt mai apropiate ca oricând”

 „Azi, UE și Republica Moldova sunt mai apropiate ca oricând. Iar acest proces de apropiere are un plan clar în ceea ce privește drumul european al Republicii Moldova. Alegerile legislative, constituirea noului Parlament și viitorului Guvern reprezintă o oportunitate unică de a continua agenda de reforme a coaliției actuale de guvernare și de a aduce astfel și mai multe beneficii cetățenilor Republicii Moldova”. Declarația aparține Președintelui Delegației Comisiei Parlamentare de Cooperare Uniunea Europeană – Republica Moldova, Andi Cristea,și a fost făcută joi, 6 noiembrie a.c., în Parlamentul European, în cadrul primei ședințe de lucru a Delegației.

Europarlamentarul PSD a subliniat faptul că Republica Moldova trebuie să continue reformele pe drumul european, cu beneficii pentru toți cetățenii țării, alegerile din 30 noiembrie fiind o oportunitate în acest sens.

Membrii Delegației au discutat situația politică din Republica Moldova înaintea alegerilor legislative care vor avea loc la 30 noiembrie a.c.. În acest context, a avut loc un schimb de vederi cu ambasadorul Eugen Caras de la Misiunea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, fiind trecut în revistă și stadiul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. De asemenea au participat la dezbatere Dirk Schuebel, Șeful de Unitate pentru Parteneriatul Estic în Serviciul de Acțiune Externă și Luc Devigne Șef de Unitate în Direcția Generală Comerț din cadrul Comisiei Europene.

„Prima întâlnire a Delegației are loc într-un moment cheie, cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri parlamentare cruciale. Dăm semnalul începerii unui mandat politic puternic și ambițios pentru următorii cinci ani, noi fiind doritori sa colaboram strâns cu omologii noștri din Parlamentul de la Chișinău în cadrul Comisiei Parlamentare”, a afirmat Andi Cristea.

Liderul Delegației PE a recunoscut progresele făcute de Republica Moldova în ultimele luni și în ultimii ani, și a salutat ratificarea iminenta de către Parlamentul European a Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, fapt care deschide ușa pentru o agendă comună ambițioasă.

Amintim că, Săptămâna trecută, Andi Cristea a fost prezent la Chișinău unde a avut o serie de întâlniri oficiale cu Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, Premierul Iurie Leancă, Președintele Parlamentului Igor Corman, viceministrul afacerilor externe Iulian Groza. Europarlamentarul român a fost ales președinte al delegației cu Republica Moldova în 16 octombrie a.c..

Mihaela Rotari

Share