Obiectivele pentru 2023 în sectorul justiției. Litvinenco: „Activitatea de bază – curățarea sistemului de justiție”

Obiectivele pentru 2023 în sectorul justiției. Litvinenco: „Activitatea de bază – curățarea sistemului de justiție”

Ministerul Justiției organizat consultări publice ale proiectului „Planul național de dezvoltare pentru anii 2023-2025” și „Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023”, în cadrul cărora au fost prezentate obiectivele și acțiunile setate în sectorul justiției, combaterea corupției și drepturile omului.

Principalele priorități reflectate în documentele prezentate se referă la sistemul judecătoresc și cel al procuraturii; domeniul anticorupție și integrității; politicile penale, civile și execuționale; profesiile juridice conexe justiției; mecanismele alternative de soluționare a litigiilor; protecția drepturilor omului; asigurarea eficienței și transparenței serviciilor juridice prin transformarea digitală, precum și sporirea eficacității sistemului execuțional-penal în corectarea condamnaților și prevenirea recidivei.

„Activitatea de baza a Ministerului Justiției în anul 2023 va fi continuarea procesului de curățare a sistemului de justiție. Aici mă refer la finalizarea exercițiului de pre-vetting, urmare a căruia va fi constituită o nouă componență a Curții Supreme de Justiție, a Consiliului Superior al Procurorilor, a Consiliului Superior al Magistraturii și începerea procesului de evaluare extraordinară externă a judecătorilor și procurorilor”, a menționat în cadrul alocuțiunii sale ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

De asemenea, ministrul Justiției a vorbit despre așteptările cetățenilor față de actul justiție în privința cazurilor de mare corupție și de prejudiciere a intereselor statului. „După cazurile de mare corupţie şi furtul miliardelor din bugetul de stat, în societatea noastră există o cerere sporită faţă de actul justiţiei. Oamenii cer să li se facă dreptate şi sistemul judecătoresc trebuie să se conformeze acestei cereri. Justiţia este o putere în stat, dar nu un stat în stat. Corpul de judecători nu este o castă intangibilă pentru care trebuie să lucreze întreaga societate ca să le ofere statut şi averi, dar un corp de magistraţi, aflaţi în serviciul public, plătit de cetăţeni ca să le facă dreptate oamenilor”, a adăugat Sergiu Litvinenco.

De evidențiat că pentru anul 2023 în sectorul justiției se preconizează desfășurarea a peste 30 de acțiuni pe domeniul anticorupție și integrității, se planifică delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție vizând investigarea corupției la nivel înalt și perfecționarea cadrului legal privind avertizorii de integritate în corespundere cu legislația Uniunii Europene.

O atenție deosebită se va acorda și implementării măsurilor prioritare pentru ridicarea nivelului de pregătire a Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Acțiunile propuse în cele două documente pe termen scurt și mediu derivă din:

– Strategia privind asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2022-2025;

– Programul de activitate al Guvernului „Moldova vremurilor bune”;

– Măsurile prezentate Republicii Moldova de către Comisia Europeană;

– Condiționalitățile setate în Memorandumul de finanțare cu FMI;

– Strategia națională de dezvoltare „Moldova 2030”;

– Alte priorități ale ministerului.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice, sistemului judecătoresc, dar și reprezentanți ai societății civile.

Urmare a tuturor analizelor și a concluziilor formulate urmare a ședinței de astăzi Ministerul Justiției va definitiva proiectele pe segmentul de activitate și le va transmite în adresa Cancelariei de Stat.

Share