Noul președinte al PMP are o legătură strânsă cu Republica Moldova

Noul președinte al PMP are o legătură strânsă cu Republica Moldova

Deputatul Eugen Tomac, reprezentantul românilor din Republica Moldova în Parlamentul României, a fost ales, duminică, 8 februarie, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară. La Congresul formaţiunii, desfăşurat la Palatul Parlamentului de la Bucureşti, a participat şi fostul preşedinte Traian Băsescu. În discursul susţinut în faţa delegaţilor la eveniment, Traian Băsescu a dat asigurări că rămâne în continuare partenerul PMP, căruia îi va pune la dispoziţie „experienţa” sa şi de care îşi leagă speranţele într-o formaţiune „nouă, care să nu poată fi acuzată de compromisurile trecutului”.

Fostul şef al statului a făcut referire, de asemenea, la importanţa susţinerii în continuare a Republicii Moldova în toate domeniile, subliniind că în mandatul său au fost rezolvate „două  probleme fundamentale în relaţia cu românii din Republica Moldova: deblocarea procesului de acordare a cetăţeniei şi 5500 de burse acordate anual tinerilor de acolo”.

Traian Băsescu a afirmat că ştie despre încercarea „unora de la Chişinău, dar şi a unora de la Bucureşti, în numele economiilor, să reducă numărul de burse acordate tinerilor români din Republica Moldova”, lucru care, în opinia sa, „ar fi cel mai prost semnal pe care România l-ar putea transmite tinerei generaţii din Republica Moldova”. „Când am venit la Cotroceni, am găsit 150 de burse pentru tinerii din Republica Moldova. La începutul celui de-al doilea mandat am ajuns la un număr de 5500. Acesta este motivul pentru care acum sondajele demonstrează saltul.
În 2004 erau 8% pro-români, în 2014 – 38% pro-români. Acest drum trebuie continuat. Vă propun să-l ducem împreună”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele ales al PMP, Eugen Tomac, a dat asigurări că formaţiunea pe care o conduce rămâne un proiect politic partener al preşedintelui Traian Băsescu şi va continua să promoveze o politică activă de reprezentare a românilor de pretutindeni, „a celor care cer clasei politice să-i trateze cu respect”. „Sunt convins că împreună cu Traian Băsescu, PMP va câştiga alegerile şi va repune România pe hartă acolo unde îi este locul, alături de celelalte naţiuni europene”, a spus Eugen Tomac.

În cadrul congresului PMP, europarlamentarul Siegfried Mureşan a fost ales prim-vicepreşedinte al formaţiunii, iar  fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, Dorel Onaca, a fost ales în funcţia de secretar general al partidului.

Precizăm că, senatorul Eugen Tomac a lansat mai multe inițiative și a organizat evenimente pentru susținerea și promovarea românilor de pretutindeni, inclusive Republica Moldova.

Doina Secrieru

Share