Nicu Popescu, la Sesiunea Comitetului de miniștri al CoE: Am punctat angajamentul incontestabil al guvernului de reformare a instituțiilor

Nicu Popescu, la Sesiunea Comitetului de miniștri al CoE: Am punctat angajamentul incontestabil al guvernului de reformare a instituțiilor

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu participă la cea de-a 132-a Sesiune a Comitetului de miniștri al Consiliului Europei, care se desfășoară în Italia, la Torino, informează OFICIAL.

În intervenţia sa, ministrul a subliniat faptul că ţara noastră susţine importanța respectării valorilor și principiilor europene, amintind aspirațiile care au stat la baza creării Consiliului Europei, de edificare a păcii pe continentul european și neadmiterea repetării atrocităților trecutului.

„Le-am spus omologilor mei europeni că din primele zile ale războiului din țara vecină, Moldova și-a deschis larg ușile pentru refugiații ucraineni care au fugit de ororile conflictului, eveniment cu consecințe profunde economice, sociale și umanitare și pentru Republica Moldova. Le-am mulțumit partenerilor internaționali, inclusiv structurilor Consiliului Europei, pentru tot sprijinul acordat. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a declanșat o tragedie de neimaginat pe întregul continent european, motiv pentru care țara noastră a susținut excluderea Federației Ruse din organizație”, spune Nicu Popescu.

Ministrul s-a referit și la cooperarea ascendentă dintre Consiliul Europei și țara noastră, menționând rolul organizației în consolidarea instituțiilor democratice în Republica Moldova, în particular la modul practic prin intermediul Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru anii 2021 – 2024.

„Am punctat angajamentul incontestabil al guvernului de reformare a instituțiilor. Aici reforma justiției ocupă un loc central, iar Grupul de experți de nivel înalt în domeniul justiției al Consiliului Europei are un rol special în acest proces

În ceea ce privește situația gravă a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, am exemplificat modul de funcționare al școlilor cu predare în grafie latină din regiune, cunoscut la CEDO drept grupul Catan. Îi admirăm pe copiii, familiile, profesorii și personalul tehnic al acestor școli pentru voința de a învăța în limba maternă, în limba română”, mai spune Popescu.

Ministrul a folosit ocazia cu acest prilej pentru a reitera ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova și a făcut apel către prietenii R. Moldova să ne susțină în aspirațiile de a obține statutul de stat candidat la Uniunea Europeană.

„Am ales aderarea la UE ca pe o cale spre libertate, prosperitate și pace”, a mai adăugat Popescu.

Share