Nicu Popescu: La Consiliul Afacerilor Externe s-a hotărât acordarea a 40 mln. euro pentru fortificarea capacităților de apărare ale R. Moldova

Nicu Popescu: La Consiliul Afacerilor Externe s-a hotărât acordarea a 40 mln. euro pentru fortificarea capacităților de apărare ale R. Moldova

Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a vorbit despre contribuțiile Republicii Moldova la Pachetul de Extindere al UE pentru anul 2023, statutul implementării celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, precum și despre recentele decizii ale Consiliului Afacerilor Externe (CAE) al UE care vizează Republica Moldova.

„Am explicat detaliat progresul înregistrat de autorități pe fiecare din cele nouă recomandări și putem spune că o bună parte din ele sunt deja îndeplinite. Totodată, anumite procese, precum reforma justiției și dezoligarhizarea vor dura, iar orice progres în această direcție este absolut crucial pentru viitorul nostru european.

De asemenea, am salutat recenta decizie a Consiliului Afacerilor Externe al UE de a detașa în Republica Moldova o misiune civilă de consiliere sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună, precum și crearea unui regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa țării noastre.

În cadrul aceleiași ședințe a CAE, s-a hotărât acordarea a 40 milioane de euro, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, pentru fortificarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova. Am exprimat aprecierea noastră față de sprijinul constant oferit de UE și am subliniat că vom continua să lucrăm cu aceeași hotărâre pentru a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană.” – a declarat ministrul Nicu Popescu.

Share