Nicu Popescu i-a urat bun venit la Chișinău ministrului de externe al Georgiei. Despre ce au discutat
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, i-a urat bun venit la Chișinău omologului său Ilia Darchiashvili, ministrul afacerilor externe al Georgiei, informează OFICIAL.
Miniștii au avut ocazia să se întâlnească în diferite formate – atât la New York în cadrul ONU, la Praga, în cadrul interacțiunii cu UE precum și în Luxemburg, acolo unde au primit chestionarele pentru evaluarea gradului de pregătire pentru aderarea la UE, iar ieri la Chișinău, în cadrul vizitei de lucru, continuă discuțiile.
„Suntem solidari în evaluarea evenimentelor din regiune și am discutat, evident, despre faptul că împreună condamnăm războiului nejustificat, neprovocat și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
L-am informat pe colegul meu că ieri, din cauza bombardamentelor barbare ale Federației Ruse îndreptate asupra infrastructurii energetice din Ucraina, Moldova a rămas timp de mai multe ore fără electricitate. Este clar că războiul Rusiei contra Ucrainei afectează inclusiv pe fiecare cetățean al Republicii Moldova, indiferent de preferințele sale politice sau geopolitice.
Aseară la New York a avut loc o ședință a Consiliului de Securitate al ONU, unde ambasadorul nostru a informat comunitatea internațională despre consecințele acestui război asupra Republicii Moldova”, spune Popescu.
De asemenea, Nicu Popescu a constatat că în 30 de ani de relații diplomatice țările au un potențial de împlinit, iar recenta vizită a doamnei președintă Salome Zourabichvili la Chișinău a reprezentat și ocazia inaugurării unei noi rute aeriene directe Chișinău-Tbilisi.
„Am stabilit să intensificăm legăturile noastre economice, legăturile între oamenii de afaceri, legăturile turistice și, evident, cele politico-diplomatice.
Planificăm organizarea unui forum al oamenilor de afaceri în primăvara anului viitor, precum și crearea unui grup de lucru care va evalua fezabilitatea și va discuta cu partenerii din mediul privat dacă ar exista suficient interes pentru ruta maritimă directă între porturile Giurgiulești și portul Poti din Georgia, lucru care ar putea permite intensificarea relațiilor noastre comerciale directe dar și conectarea regiunii Caucazului de sud cu restul spațiului european, prin Republica Moldova”, mai spune Popescu.
Oficialii au discutat în detalii viitorul nostru european şi modalitățile de implementare a recomandărilor Comisiei Europene.
„Vom menține ritmul interacțiunilor diplomatice cu Georgia pentru a obține beneficii concrete în folosul cetățenilor ambelor state”, mai spune Popescu.