Nicolae Timofti, la Paris: După depășirea crizei politice, vom…

Nicolae Timofti, la Paris: După depășirea crizei politice, vom…

„După depășirea crizei politice pe care o traversăm în prezent, ne vom concentra în mod sportit atenția asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoare cheie precum transportul, agricultura, industria şi managementul deşeurilor”. Declarația a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, ieri, 30 noiembrie a.c., la Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, în capitala Republicii Franceze, Paris.

Șeful statului a ținut un discurs, în cadrul reuniunii, în care a vorbit despre contribuția Republicii Moldova la reducerea efectelor schimbărilor climatice și a prezentat viziunea țării noastre cu privire la politicile internaționale de mediu.

„Țara noastră promovează principiile dezvoltării durabile şi contribuie activ la atingerea obiectivelor Convenţiei-cadru privind schimbările climatice (…). Guvernul moldovean a stabilit obiective naţionale în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoare cheie precum transportul, agricultura, industria şi managementul deşeurilor. Până în anul 2020 ar urma să fie redus în proporţie de 20% consumul de energie, iar 20% din energia consumată să fie produsă din surse regenerabile”, a declarat președintele Timofti.

Nicolae Timofti a mai spus că angajamentele țării noastre pentru acest domeniu sunt expuse în textul Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, aflat în stadiu de implementare, și asupra căruia „ne vom concentra în mod sporit după depășirea crizei politice pe care o traversăm în prezent”.

În debutul discursului său, șeful statului a adus un omagiu victimelor atacurilor teroriste de la Paris. „Prezența noastră la Paris este dovada solidarităţii cu poporul francez şi cu victimele atacurilor teroriste din 13 noiembrie”, a spus președintele Timofti.

În cursul vizitei sale în Republica Franceză, Nicolae Timofti a avut un șir discuții informale cu șefi de stat și de guvern, făcând schimburi de opinii cu președintele României, Klaus Iohannis, cancelarul german, Angela Merkel, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, președintele Albaniei, Bujar Nishani, prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, și prim-ministrul Estoniei, Taavi Roivas. De asemenea, președintele a avut o întrevedere oficială cu omologul său sârb, Tomislav Nikolić, cu care a convorbit despre relațiile bilaterale.

4 5 6

Mihaela Rotari

Share