Natalia Gavrilița a prezentat Programul: Avem ingredientele necesare pentru schimbarea clasei politice

Natalia Gavrilița a prezentat Programul: Avem ingredientele necesare pentru schimbarea clasei politice

Natalia Gavrilița, candidatul desemnat pentru funcția de Prim-ministru, a ținut un discurs în plenul Parlamentului, în cadrul căruia a prezentat Programul de activitate al Guvernului și echipa noului Guvern, transmite OFICIAL.

Natalia Gavrilița a spus că Programul „Moldova vremurilor bune” include priorități ca reforma justiției, curățarea instituțiilor de scheme și corupție, atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă, reducerea sărăciei, creșterea pensiilor.

„Timp de 30 de ani clasa politică din R. Moldova a folosit instituțiile statului ca paravan de îmbogățire. Apogeul a fost când sute de oameni au fost capabili să organizeze o conspirație ca să fure acest popor. Componența Guvernului include mulți oameni care au fost departe de politică, profesioniști în domeniile sale. Avem ingredientele necesare pentru schimbarea clasei politice. Guvernul actual are misiunea să demonstreze oamenilor că R. Moldova poate fi guvernată de oameni cinstiți, aceasta este misiunea cea mai importantă a acestui Guvern. Acest Guvern nu va fura, nu va crea legi care să permită furturi, nu va împărți bani publici cu procente, nu va crea companii căpușe, nu va proteja escrocii și bandiții și monopolurile. Vom face tot posibilul să confiscăm averile celor corupți și din acei bani vom contrui grădinițe, școli, drumuri. Programul are drept scop crearea unor condiții ca fiecare om să-și poată realiza potențialul, propriile vise, pentru ca familiile să trăiască împreună. Moldova vremurilor bune va ajuta societatea să se elibereze de frică, economia să se dezvolte, instituțiile să acționeze în numele și interesul cetățenilor”, a spus Natalia Gavrilița.

Candidatul a vorbit despre problemele cu care se confruntă țara: migrația și scăderea natalității, infrastructură rea, sistemul de educație și sănătate precar.

În context, Guvernul Gavrilița va avea câteva priorități:
– asigurarea unui pachet legislativ care să permită asanarea sistemului de justiție și urmărirea averilor acumulate ilicit;
– elaborarea unui mecanism pentru evaluarea fiecărei instituții și întreprinderi de stat;
– simplificarea regulilor de activitate pentru IMM;
– încurajarea tinerilor și femeilor în afaceri;
– sprijinirea internațională a afacerilor;
– susținerea IMM;
– susținerea creșterii productivității muncii care să asigure creșterea salariilor până la 15 mii lei;
– dezvoltarea capacităților de asimilare a fondurilor de dezvoltare;
– asigurarea unui volum anual de investiții de până la 4,5 miliarde de lei pentru apă și canalizare, mobilitate, interconectare internațională și infrastructură;
– majorarea influxului de investiții până la 4% din PIB;
– majorarea pensiei minime la nivel de 2 mii de lei în trimestrul IV al acestui an;
– instituirea fondului de argint pentru finanțarea serviciilor de îngrijire a vârstnicilor;
– susținerea familiilor, inclusiv prin majorarea scutirii la impozitul de venit pentru fiecare copil și ajutor pentru copiii din familiile social-vulnerabile;
– asigurarea unui sector de consultare agricolă adaptată la schimbările climatice;
– elaborarea politicii de accelerare la economia circulară și verde;
– promovarea politici externe active și demne;
– întreprinderea pașilor necesari pentru aderarea la UE.

Natalia Gavrilița spune că separarea celor patru ministere va asigura aducerea unei funcții de la o Agenție și fiecare va rămâne cu același număr de angajați.

„Cheltuieli e greu de spus dacă vor fi și dacă vor duce la creșterea sau reducerea acestora, intenția noastră este să creștem salariile și ritmul creșterii economice”, spune Natalia Gavrilița.

În primele luni, Guvernul va prioritiza 4 direcții: gestionarea eficientă a crizei sanitare, demararea reformei justiției și pachetul anticorupție, creșterea veniturilor populației și protecția grupurilor vulnerabile, inițierea rectificării bugetului de stat pentru 2021.

 

Cristina Parfeni

Share