Moțpan: Aderarea la UE nu trebuie să fie doar un scop în sine

Moțpan: Aderarea la UE nu trebuie să fie doar un scop în sine

Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan, spune că aderarea la UE nu trebuie să fie doar un scop în sine, ci o conștientizare a faptului că ne dorim cu adevărat schimbarea pe interior, informează OFICIAL.

Politicianul spune că nu putem avea o nouă realitate istorică și valori europene dacă nu se vor rezolva probleme din justiție.

„Trăim vremuri (ne)bune și complicate prin esența lor: războiul aflat la doar câțiva zeci de km de Chișinău, inflația fără precedent, haosul din justiție, prețurile care ne iau cu asalt în fiecare zi. Avem nevoie de determinare, curaj și în acest sens, mesajul procurorului-șef european Laura Codruța Kovesi, care a efectuat zilele acestea o vizită la Chișinău este unul revelator pentru noi, toți cei care considerăm că aderarea la UE înseamnă numai beneficii. Doamna Kovesi ne-a amintit că a fi parte a comunității europene înseamnă, în primul rând, adeziunea la civilizație, înseamnă să poți să devii propriul tău stăpân prin asumarea de multe sacrificii și responsabilități. Pentru a deveni membri UE, trebuie noi înșine să ne simțim europeni. Prin urmare, practicile vechi cu „ai noștri” și „ai voștri” nu își mai au locul într-o justiție modernizată. Toți trebuie să răspundă egal în fața legii. Îndemnul Laurei Codruța Kovesi a fost unul cât se poate de clar și nu lasă loc de înterpretări”, spune Chiril Moțpan.

Share