Moțiunea împotriva MSPSF – respinsă

Moțiune simplă asupra politicii interne în domeniul sănătății și protecției sociale populației realizate de Ministrul sănătății, muncii și protecției sociale,  Svetlana Cebotari, înaintată de socialiști, a picat, deși ministra nici nu a fost audiată, informează Oficial.

Moțiunea simplă a picat din cauza că majoritatea parlamentară a părăsit sala de ședință, respectiv moțiunea se consideră respinsă prin neexistența cvorumului, fiind în sală 36 deputați.

După cum informează Oficial, înainte de prezentarea raportului ministrei Cebotari, șeful fracțiunii democraților în Parlamentul RM, Marian Lupu, a declarat că a studiat minuțios și a atras atenția că „această paradă a  moțiunilor nu este altceva decât o simplă repetare, un copy paste”.

„Nu contest dreptul juridic al colegilor noștri, fiindcă ei acționează în strictă conformitate cu normele regulamentare, inițiind asemenea moțiuni. Însă, nu pot fi de acord pe partea de conținut. Pentru că se întâmplă într-un context politic foarte clar în ajunul alegerilor. Este o acțiune speculativă de interes politic electoral, nu dorim să participăm în cadrul acesteia”, a precizat Lupu.

Președintele grupului PPE, Eugen Carpov, a menționat că socialiștii utilizează în permanență două tactici. „Una – înaintarea moțiunilor simple și doi – părăsirea sălii de ședință în formă de protest. Ieri au părăsit ședința, pentru că au considerat necesar să facă acest lucru. Cred că motivele respective sunt valabile și pentru alte fracțiuni și grupuri parlamentare. Pentru a nu face jocul PSRM,  noi nu vom participa la dezbaterea acestei moțiuni”, a punctat Carpov.

Deputatul socialist, Vlad Batrâncea, a afirmat că, conform acelorași jurisdicții constituționale, moțiunea simplă reprezintă un act asupra controlului activității Guvernului. „Este o posibilitate de a discuta politicile Guvernului RM în diferite domenii ale politici interne și externe. Este o posibilitate de a aborda în mod special unele probleme sensibile. Țin să menționez că, până al alegeri mai este mult, dar deja retrăiți. Moțiunea a fost inițiată înainte de 1 aprilie – ziua care vor fi indexate pensiile, ziua în care discută mai multe probleme sociale și din domeniul sănătății. Am vrut să vă propunem o discuție sinceră asupra mai multor probleme de ordin social și al sănătății. La sigur ține de responsabilitatea Parlamentului să examineze asemenea subiecte, sunt probleme de importanță națională și trebuie să le examinăm. Considerăm această părăsire a sălii drept o frică față de poporul RM”, a afirmat Batrâncea.

Deputatul liberal, Ion Apostol, a spus că circul continuă. „,Guvernarea și cu autorii moțiunii de cenzură s-au înțeles, pentru a sustrage atenția cetățenilor de la problemele din societate”, a punctat Apostol.

Șeful fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a declarat că este nevoit să constate că asistă iarăși la niște jocuri politice. „Guvernarea încercă să se justifice de criticile opoziției, uitând că există subiecte care ar trebui analizate fără partizanat politic. Sistemul de sănătate și cel al protecției socială trebuie analizat exclusiv prin prisma, critica impactului pe care o au asupra cetățenilor, a problemelor care există și afectează viața oamenilor. Ne pare rău că nu am putut să discutăm constructiv”, precizat Deliu.

Deputata comunistă, Elena Bodnarenco, a menționat că, oricum nu ar încerca guvernarea să plece de la răspundere, pentru ceea ce fac cu cetățenii RM, de răspuns oricum va trebui mai devreme sau mai târziu. „Alegerile vor demonstra ce notă va avea guvernarea. V-ați speriat, iar această mișcare banală vă va aduce un minus”, a adăugat Bodanrenco.

Andriana Cheptine

Share