Modelele buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare și locale – aprobate!

Modelele buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare și locale – aprobate!

Comisia Electorală Centrală (CEC), astăzi, în cadrul unei ședințe a acreditat mai mulți observatori în vederea monitorizării alegerilor locale și parlamentare. Totodată, CEC a aprobat modelele buletinelor de vot pentru următoarele alegeri, informează OFICIAL.

În acest fel, buletinele de vot, aprobate pentru alegerile locale, se vor distinge după culoare. Pentru alegerea primarilor satelor, comunelor, orașelor și municipiilor – vor fi de culoare roz. Pentru alegerea primarului municipiului Bălți și Chișinău – de culoare violet. Pentru alegerea consilierilor în consiliile sătești, comunale, orășenești, municipale – culoarea gri afumat. Pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale, municipale Bălți și Chișinău – de culoare bej.

Potrivit hotărârii CEC, fiecare buletin de vot va fi divizat în patrulatere, fiecare având dimensiunile de 110 mm pe 20 mm, numărul cărora va corespunde numărului de concurenți electorali. Lungimea buletinului va corespunde numărului de patrulatere care se imprimă la o distanță  de 2,5 mm unul față de altul, iar lăţimea – de 140 mm.

În partea stîngă a fiecărui patrulater se va imprima simbolul concurentului electoral (în cazul existenței acestuia), în centru se va înscrie numele și prenumele candidatului, denumirea partidului, mișcării social-politice, blocului electoral sau inscripția „candidat independent”, iar în partea dreaptă, la aceeași distanță de latura de sus și cea de jos  – un cerc, în care alegătorul va aplica ștampila cu inscripția „Votat”. Concurenții electorali vor fi înscriși în buletinul de vot cu litere majuscule de aceeași mărime, aceleași caractere, în ordinea rezultată din tragerea la sorți efectuată de către consiliile electorale de circumscripție.

Spre deosebire de celelalte buletine, pentru alegerile parlamentare va fi o altă culoare a buletinului de vot – cafeniu pal.

Ce ține de acreditarea observatorilor din partea Asociației obștești „Reprezentanța în Moldova a National Democratic Institute din SUA” în vederea monitorizării alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019, au fost aprobate spre observare 14 persoane naționale și 2 internaționale.

În același timp, vor fi 2 experți electorali internaționali din partea Comisiei Centrale pentru Alegeri și Desfășurarea Referendumurilor Republicane a Republicii Belarus în vederea monitorizării alegerilor locale generale și celor parlamentare noi din 20 octombrie 2019.

Din partea Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, în vederea monitorizării alegerilor locale generale, au fost acreditate 13 persoane.

Mihaela Conovali

Share