Mituri și realități despre alegeri: „Faptul că peste noapte pot să apară 2-3 mii de alegători e greșit”

Mituri și realități despre alegeri: „Faptul că peste noapte pot să apară 2-3 mii de alegători e greșit”

O platformă de discuții cu privire la miturile și realitățile listelor electorale a avut loc astăzi la inițiativa Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), informează Oficial.

Șeful de Direcție în cadrul Agenției Servicii Publice, Iurie Goluș, a comunicat mai multe detalii cu privire la Registrul de Stat al Populației.

„Registrul de Stat al Populației este sursa unică privind evidența populației Republicii Moldova. Sistemul Informațional Automatizat, care asigură actualizarea datelor în RSP, corespunde cerințelor sistemului de calitate și, cel mai important, a securității informaționale și este înregistrat la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Orice eveniment în cadrul RSP are loc doar în baza documentelor confirmative. Accesul extern către RSP este strict reglementat și are loc doar prin canale dedicate securizate sau prin infrastructura securizată de stat”, a declarat el.

Șeful Direcției Tehnologii Informaționale din cadrul CEC, Alexandru Balmoș, s-a referit la mitul despre cei decedați și implicarea lor în alegeri.

„Mitul că peste noapte pot să apară 2-3 mii de alegători e greșit. Da, sunt decedați în listă. Avem în jur de 40 de mii de decedați pe an. Din momentul tipăririi listelor electorale trec 35 de zile, astfel dacă nu va veni nimeni să prezinte un certificat de deces – ei o să fie în listă. Ei și ce? Vin morții și votează? Câți dintre ei au votat? Da, avem o mulțime de declarații și doar atât. Am o rugăminte către cetățeni: fiți un pic mai activi, nu ridicați problema doar atunci când ajungeți în secția de votare”, a conchis el.

Mihaela Conovali

Share