Miting pentru pace

Miting pentru pace

„Nu războiului”, „Moldova vrea pace”, „Solidaritate pentru Ucraina”, „Stop invaziei ruse”. Sunt câteva dintre sloganele unui miting care a avut loc sâmbătă, 12 martie, la Chișinău. Cu drapele ale Republicii Moldova și Uniunii Europene, dar și cu bannere pro-pace, zeci de oameni s-au adunat în fața Monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt pentru a-și manifesta solidaritatea față de poporul ucrainean și a cere stoparea invaziei ruse, informează TRIBUNA cu referire la un comunicat de presă.

„În ultima perioadă, au loc tot mai multe provocări în spațiul public. Se încearcă destabilizarea situației cu mesaje pro-război. În anul 1992, am avut și noi un război pe teritoriul Republicii Moldova, știm ce înseamnă teroarea și suferința. Suntem solidari cu Ucraina și cu suferința poporului ucrainean și ne rugăm să ne creștem copiii într-un loc cu pace. Durerea lor este și durerea noastră”, a declarat organizatorul mitingului, Vlad Bilețchi.

La eveniment au fost prezente și câteva familii de refugiați ucraineni.

„Eu sunt din orașul Harkov și am venit aici în Moldova împreună cu copiii. Soțul a rămas să lupte. Până nu demult, trăiam în liniște și pace. Nu vă închipuiți cum e ca într-o bună zi, la ora 5 dimineața, să te trezești sub sunetul strident al bombardamentelor. Este îngrozitor”, a declarat o refugiată din Ucraina, prezentă la eveniment.

La miting au venit și veterani ai războiului de la Nistru.

„În anul 1992, am trăit ceea ce trăiesc acum ucrainenii. Un război nedrept, teroare, și suferință. Nu dorim să se repete acest scenariu, pentru că suntem conștienți că dacă Ucraina nu va rezista, următoarea țintă a Federației Ruse este Republica Moldova. Spunem sus și clar – Nu războiului”, a declarat unul dintre veteranii războiului moldo-rus din anul 1992.

Evenimentul s-a încheiat cu un marș către Mitropolia Basarabiei, unde manifestații s-au rugat pentru pace.

Cristina Gurez 

Share