Criza refugiaților discutată la Președinție cu ministrul de externe german și Premierul Gavrilița

Criza refugiaților discutată la Președinție cu ministrul de externe german și Premierul Gavrilița

Premierul Natalia Gavrilița și Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au avut o discuție trilaterală cu ministrul Afacerilor Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, transmite OFICIAL. 
Oficialii au vorbit despre situația de securitate din regiune, dar și despre gestionarea efectelor de ordin social, politic și economic, provocate de războiul din Ucraina.
Natalia Gavrilița a menționat că Guvernul s-a mobilizat chiar de la declanșarea războiului pentru a elabora mecanisme de gestionare a fluxului de migranți, dar și pentru a asigura protecția de care aceștia aveau nevoie.
„Totodată, mi-am exprimat încrederea că atât Germania, cât și alte state membre ale Uniunii Europene, vor continua să sprijine Moldova în gestionarea crizei refugiaților, cât și în aplanarea consecințelor economice ale războiului. În special, am solicitat suport bugetar nerambursabil, pentru menținerea nivelului de trai al populației din țara noastră și asigurarea eficienței și securității energetice”, a spus Premierul.

Șefa statului a vorbit despre riscurile de securitate și impactul economic major al războiului din Ucraina pentru Republica Moldova. Președinta Maia Sandu a menționat, în contextul dat, situația energetică dificilă ca urmare a creșterii substanțiale a prețurilor și riscurile la adresa securității energetice.

Un subiect important al discuției a fost criza refugiaților. Președinta Sandu a reafirmat disponibilitatea țării noastre de a ajuta în continuare oamenii care fug de război din Ucraina. Ministra Baerbock a apreciat solidaritatea autorităților și a cetățenilor Republicii Moldova față de refugiați și a promis că Germania va oferi sprijin pentru ajutorarea acestora.

Cu referire la agenda bilaterală, Președinta Maia Sandu a apreciat sprijinul oferit de partea germană în diferite domenii și a exprimat interesul de a intensifica cooperarea moldo-germană, în special în domeniul energetic.

Cristina Pendea

Share