Ministrul Parlicov, în Grecia: Colaborarea ne va permite să consolidăm rolul depozitelor subterane de gaze din Ucraina

Ministrul Parlicov, în Grecia: Colaborarea ne va permite să consolidăm rolul depozitelor subterane de gaze din Ucraina

Colaborarea dintre Republica Moldova și Grecia în domeniul gazelor naturale va permite o valorificare mai bună a depozitelor gaziere subterane din Ucraina, pentru a consolida securitatea alimentării cu gaze a Europei Centrale în perioada rece a anului. Aceasta este concluzia discuțiilor purtate de Ministrul Energiei, Victor Parlicov, cu omologul său grec Kostas Skrekas.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, se află într-o vizită de lucru în Grecia, în zilele de 5 și 6 aprilie curent, fiind însoțit de directorul companiei de stat Energocom, care a semnat la Atena un contract cadru cu operatorul elen de gaze, DEPA. Astfel, Republica Moldova ar putea procura gaze, profitând de conjunctura favorabilă de piață.

Grecia este principala poartă de intrare a gazelor naturale lichefiate (LNG) în sudul Europei, iar peste jumătate din acest gaz provine din Statele Unite. Energocom este prima și, deocamdată, singura companie din lume care are experiența practică de a utiliza „coridorul vertical” Grecia-Bulgaria-România-Moldova-Ucraina.

„Colaborarea între Moldova și Grecia va permite să consolidăm rolul depozitelor subterane de gaze din Ucraina pentru asigurarea Europei Centrale cu gaze naturale în perioada rece a anului curent. Experiența Energocom din sezonul trecut, de utilizare a interconectorului Grecia-Bulgaria, a arătat fezabilitatea utilizării în regim revers a gazoductului transbalcanic”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

În cadrul vizitei în Grecia, delegația moldoveană s-a întâlnit cu viceministrul afacerilor externe, responsabil de diplomația economică, Kostas Fragogiannis; cu directorul companiei Gastrade, care gestionează proiectul terminalului LNG din Alexandroupolis, Kostas Sifnaios; precum și cu directorul companiei de furnizare a gazelor, DEPA, Kostas Xifaras.

Alte subiecte abordate la Atena au fost experiența Greciei în ceea ce privește tranziția energetică, decarbonizarea sistemului energetic și transportului pe insula Astypalaia și dezvoltarea sectorului energiei regenerabile.

Share