Miniștrii Serghei Pușcuța, Anatol Usatîi și Viorica Dumbrăveanu și-au prezentat Raportul de activitate

Miniștrii Serghei Pușcuța, Anatol Usatîi și Viorica Dumbrăveanu și-au prezentat Raportul de activitate

Prim-ministrul țării, Ion Chicu, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, vicepremierul și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța și ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu au prezentat raportul de activitate la plecarea din funcție.

Viorica Dumbrăveanu s-a referit la domeniul ocrotirii sănătății și protecției sociale.

„În domeniul protecției sociale: s-a realizat în două etape reexaminarea pensiilor pentru 23 mii beneficiari. A fost acordat suport financiar unic de 2 ori – de 700 și 900 lei. S-au indexat dublu pensiile pentru 682 mii beneficiari. Pensia de urmaș pentru copii a fost majorată cu 28%. S-a acordat indemnizația în cazul decesului unuia dintre soți. S-a acordat indemnizația urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19. Prin intermediul MPay se pot achita prestațiile sociale și de asigurări sociale. La 1 iunie a intrat în vigoare Acordul de securitate socială cu Turcia și la 1 noiembrie cu Belarus, dar și s-au desfășurat negocieri cu Spania și Federația Rusă.

A fost extins dreptul la alocație lunară de stat în cuantum de 500 lei pentru victimele represiunilor politice. S-a majorat cuantumul alocației lunare de stat pentru veteranii de război de la 100 la 500 lei. Cuantumul alocației lunare pentru soților veteranilor de război și participanților la lichidarea consecințelor avariei de la CAE Cernobîl a fost majorat de la 250 la 500 lei. Alocațiile sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități severe a crescut cu 40%, accentuate și medii cu 30%. Indemnziația unică la naștere a crescut cu 20%. 2 600 asistenți personali au fost angajați. S-a majorat nivelul venitului lunar minim garantat utilizat la calcularea dreptului la ajutor social pentru fiecare copil de la 50 la 75%. Indexarea nivelului venitului lunar minim garantat cu 4,8%.

Componenta ocrotirea sănătății: stimularea și motivarea angajaților din sistemul medical prin acordarea suplimentelor la salariu, majorarea cu 70% a salariilor și majorarea indemnizației unice pentru tinerii specialiști.

Servicii medicale adresate populației: Finanțarea unui nou program – implantul cohlear la copii. Relansarea proiectului de parteneriat public-privat pentru prestarea serviciilor de radioterapie. Modificarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală. Extinderea listei medicamentelor compensate din FAOAM. Consolidarea capacității de testare a SARS COV-19 până la 4 mii teste. S-au făcut mai multe achiziții și dotări, activități pe platforma COVAX, etc.”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Ministrul Anatol Usatîi a prezentat datele domeniului său de activitate:

„PIB s-a diminuat cu 2,8%. Domeniile construcții și activitățile financiare și asigurări au avut creștere în acest an. Au scăzut exporturile, s-a redus consumul intern și au scăzut importurile. Ultima prognoză macroeconomică a fost în toamnă și era mai optimistă ca cea din primăvară. Se preconizează recuperarea cu 4,6%.Peste 15 mii agenți economici sau potențiali antreprenori au beneficiat de suport. 10 programe au fost lansate de la începutul anului cu planificarea a 119 mln. și alocarea a 219 mln. lei. Vor fi create și menținute 2 mii locuri de muncă.Pe parcursul anului au fost create noi programe de susținere – digitalizarea IMM-urilor. 180 de afaceri finanțate și cu menținerea a peste o mie locuri de muncă. Guvernul a alocat suplimentar 50 mln. lei pentru capitalizarea fondului de garantare a creditelor. Pe parcursul anului sa majorat fondul de finanțare pentru toate programele de suport al IMM-urilor. S-au făcut investiții în energetică, infrastructură, s-a finalizat construcția gazoductului Ungheni – Chișinău. Investițiile în infrastructura rutieră au crescut cu 1,4 miliarde lei. A fost semnat Acordul de parteneriat, comerț și cooperare cu Marea Britanie, se negociază un Acord cu statele membre EFTA”, a spus Anatol Usatîi.

La rândul său, vicepremierul Serghei Pușcuța s-a referit la situația bugetului de stat.

„S-a amânat achitarea impozitului pe venit și taxe locale. S-a redus numărul impozitelor și contribuțiilor aferente plăților salariale. Cota TVA pentru HORECA a fost redusă de la 20 la 15% și de la 15 la 12% din 1 ianuarie 2021. S-a extins termenul de aplicare a facilităților fiscale la impozitul pe venit din salariu pentru angajații din IT. Programul de rambursare TVA pentru producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale a fost continuat. S-a instituit programul de subvenționare a procesului de colectare și valorificare a deșeurilor. S-a instituit Programul de subvenționare a locurilor de muncă cu 200 mln. lei. 3 programe de suport economic.

Au fost dezvoltate și lansate: SIA „Registrul electronic al angajaților”, „Monitorizarea electronică a vânzărilor”, „e- Factura”, „Cabinetul personal al contribuabilului”, „e-Commerce-VAT”, „Înregistrarea online a contribuabililor”, „Stingerea obligației fiscale de către perceptorii fiscali din cadrul SCITL”.

S-a dezvoltat SI de achiziții publice SIA RSAP MTender.

Soldul datoriei de stat este 66,9 miliarde de lei. Ponderea datoriei de stat în PIB – 33,2%.

Au fost încheiate mai multe acorduri și debursați bani în buget din partea FMI, UE, Banca Mondială, etc..

Veniturile în Bugetul Public Național – supraexecutate 1,2 miliarde de lei. Cheltuieli planificate au fost inferioare cu circa 4,2 miliarde de lei. Deficitul – 11 miliarde de lei”, a spus Serghei Pușcuța.

În alocuțiunea sa, Prim-ministrul Ion Chicu a mulțumit colegilor din Guvern și a urat succes noii conducerii ai țării, dar și a remarcat activitatea Guvernului de la preluarea mandatului în noiembrie 2019.

Cu un amplu Raport Guvernul va veni în ianuarie 2021, la fel și ceilalți miniștri din Guvern.

Cristina Parfeni

Share