Mihai Popșoi a oferit detalii de la audierile Comisiei pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional

Mihai Popșoi a oferit detalii de la audierile Comisiei pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional

Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale, Mihai Popșoi, a prezentat detalii de la audierile ce au avut loc astăzi, informează OFICIAL.

În cadrul unei conferințe de presă, Popșoi a precizat că la audieri au fost invitați: ex-Procurorul General al RM, Eduard Harunjen, ex-directorul interimar al SPPS, Anatolie Golea, președintele Asociației Procurorilor din RM, Alexandru Cladco, directorul ÎP „Moldpres”, Andrei Volentir, directorul TV, Compania Teleradio Moldova, Ecaterina Stratan, ex-șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, și ex-prim adjunctul Inspectoratului General de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc. „Domnul Cladco și domnul Cavcaliuc sunt în deplasări și au cerut să fie reprogramați. Domnul Golea, în schimb, a oferit explicații în scris, dar are anumite rezerve vizavi de prezența sa în cadrul comisiei, dar îl vom cita repetat”, a spus Popșoi.

El a spus că a fost o discuție lungă cu Harunjen, au fost multe întrebări și relatări. „Dumnealui a infirmat acele speculații din presă referitor la 60/90 de mandate de arest pe numele deputaților, care au votat Guvernul Sandu pe 8 iunie. Rămâne de confirmat sau infirmat de către procurori aceste informații. E cert că noi l-am întrebat dacă dumnealui nu i s-a părut că scrisoarea semnată de sute de procurori nu a fost o susținere a guvernării. El a infirmat acest lucru, dar a recunoscut că a încurajat semnarea acelei scrisori. Rămâne să discutăm cu domnul Cladco de unde a venit acea scrisoare. Domnul Ciubaciuc, legat de activitatea carabinierilor, ne-a relatat cine și cum i-a explicat să se supună ministrului Jizdan și nu ministrului Năstase. Toate lucrurile vor fi incluse în raportul Comisiei, ca să nu mai existe speculații în privința împiedicării accesului noilor miniștri, cum au evadat Plahotniuc și Șor, care au fost acțiunile și inacțiunile responsabililor. Toate informațiile vor fi în raport”, a explicat vicepreședintele Parlamentului.

Președintele Comisiei a spus că urmează să fie audiați foștii membri ai Guvernului și ai Curții Constituționale.

De asemenea, el a precizat că raportul final al Comisiei ar urma să fie publicat până la finele anului.

Cristina Gurez

Share