Mesajul unui jurnalist, către opoziție: „Alegem separați să pierdem, ori alegem uniți să câștigăm”

Mesajul unui jurnalist, către opoziție: „Alegem separați să pierdem, ori alegem uniți să câștigăm”

Jurnalistul Valeriu Saharneanu, în cadrul unei postări pe blogul său, a analizat importanța unei coeziuni a opoziției pentru următoarele alegeri locale din mun. Chișinău, informează Oficial.

„Din punctul de vedere al opoziției anti-oligarhice alegerile de duminică au miza ridicată pentru că actul incorporează în sine valoarea de testare, în condiții reale, a capacităților forțelor anti-oligarhice, pro-europene și unioniste de a se organiza în vederea spargerii fortificațiilor de tot felul ale puterii. Din punctul de vedere al puterii politice oligarhice, reprezentată de Partidului „Democrat” al marii corupții, alegerile vor putea pune la încercare soliditatea sistemului lui complex de apărare/supraviețuire/perpetuare/consolidare. Miza propriu-zisă pentru care partida anti-oligarhică consideră importante aceste alegeri anticipate este că la 20 mai ele au șansa producerii unei fisuri în dispozitivul, deocamdată solid și monolit, al puterii oligarhice. Un rezultat pozitiv ar constitui un puternic și încurajator imbold pentru facerea unei strategii de succes în alegerile parlamentare din toamnă, în urma cărora se dorește dislocarea partidei marii corupții de la putere”, a menționat Saharneanu.

În același timp, el a vorbit despre candidații: Silvia Radu și Ion Ceban. „În actualul scrutin ajuns pe ultima sută de metri, Silvia Radu și Ivan Ceban merg pe un scenariu puțin diferit de cel pe care au mers în alegerile prezidențiale din 2016 Marian Lupu și Igor Dodon. Dacă în 2016, Lupu a fost jertfit încă înainte de primul tur cauzei înălțării lui Dodon și contracarării victoriei Maiei Sandu, în 2018, Radu și Ceban lucrează la două mâni pentru a nu admite în genere trecerea în turul doi a reprezentanților opoziției. Reieșind din această sarcină, turul întâi al alegerilor, adică cel din 20 mai, devine primordial și cel mai important în calculele centrului de coordonare a guvernării oligarhice. Silvia Radu, cea pe care sondajele de ultimă oră o arată deja în mod miraculos în topul preferințelor alegătorilor din Chișinău, face parte din acest clan. Ea a avut tangențe directe cu atacurile la buzunarul chișinăuienilor și a beneficiat ani la rând din jocul cu tarifele”, a declarat el.

În concluzie, Saharneanu a menționat cine ar fi cei responsabili de rezultatul alegerilor. „De ei, de candidații opoziției depinde răspunsul la întrebarea ce facem duminică: Alegem separați să pierdem ori alegem uniți să câștigăm”, a subliniat el.

Mihaela Rotari

Share