Mesajele politicienilor de la Bucureşti după alegerile din Moldova: ”Slavă Domnului că nu a cîştigat Dodon din primul tur!”
Mai mulţi politicieni de la Bucureşti au transmis mesaje de mobilizare la vot în favoarea candidatului pro-european Maia Sandu în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.
Fostul preşedinte Traian Băsescu a prognozat chiar că Maia Sandu va câştiga alegerile în turul doi, salutând rezultatele de duminică.
”Republica Moldova este PRO WEST, PRO ROMÂNIA. Igor Dodon nu a câştigat alegerile prezidenţiale din primul tur, în condiţiile în care electoratul său rusofon a fost mobilizat total să meargă la vot. Maia Sandu reuşeşte intrarea în turul doi cu un scor bun, de 38 la sută, în condiţiile în care o bună parte din tineri nu a fost la vot în primul tur, dar cu certitudine va merge la vot în turul doi.
Duminică, 13 Noiembrie, Maia Sandu va câştiga alegerile prezidentiale cu 53 la sută şi Republica Moldova va rămâne Pro-Europa şi Pro-România, în condiţiile în care prezenţa la vot va depăşi 55 la sută. Bravo Maia, bravo cetăţeni ai Republicii Moldova!”, a scris pe Facebook Traian Băsescu.
Pe de altă parte, deputatul Theodor Paleologu este de părere că Maia Sandu are o şansă ”mică, dar reală” de a deveni preşedinte.
”Slavă Domnului că nu a cîştigat Dodon din primul tur! Slavă Domnului că mai e o şansă -mică, dar reală- ca Maia Sandu să cîştige alegerile prezidenţiale din Republica Moldova! De-acum sper ca basarabenii să se mobilizeze contra politicii reprezentate de Dodon”, a scris deputatul pe pagina sa.
”Îi felicit pe moldovenii care, după 20 de ani, au mers la vot pentru viitorul preşedinte şi mă bucur că alegerile s-au desfăşurat fără incidente. Este o veste bună că va exista un al doilea tur de scrutin, reprezintă o şansă pentru păstrarea direcţiei strategice şi a orientării pro-europene. Prin urmare, va fi nevoie, în turul doi, de o mobilizare puternică a tuturor pro-europenilor”, a comentat şi liderul PNL, Alina Gorghiu.
Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea, candidat din partea USR la parlamentare, a afirmat însă că rezultatul de duminică seara ”este trist în primul rând pentru că se putea mai mult, mai bine şi la momentul necesar”, cu referire la ceea ce putea face România pentru o Moldovă cu adevărat democratică.
”Cum ar fi fost dacă Traian Băsescu, după ce a luat excelenta decizie privind donarea a 100 de milioane de euro Moldovei, nu ar fi luat catastrofala decizie de a-i da pe mâna Elenei Udrea. La un minister care avea zero experienţă şi zero expertiză ca donator extern. M-am ciondănit amical atunci cu ambasadoarea Suediei la Chişinău. Doamna ambasador susţinea că Suedia e cel mai mare donator bilateral al Moldovei, eu susţineam că România este. Mi-a spus: haideţi să vedem banii şi proiectele implementate şi apoi mai vorbim. Am scris două rapoarte publice cât a fost Băsescu Preşedinte în care avertizam că banii sunt blocaţi sau prost cheltuiţi. S-a supărat atunci consilierul Iulian Chifu pe mine. La fel şi două departamente din MAE. În final, am avut însă dreptate: deşi proiectul de asistenţă trebuia finalizat în 2014, nici jumătate din bani n-au fost cheltuiţi la momentul 2016”, a acuzat fostul ministru într-o postare pe Facebook.
El a făcut o paralelă între Maia Sandu şi Dacian Cioloş şi a subliniat că Traian Băsescu şi Victor Ponta ar fi trebuit să aplice mai devreme principiul ”asistenţă contra condiţii” – transparenţă, democratizare, anticorupţie.
”Cum ar fi fost dacă am fi realizat mai devreme că nu putem lăsa banii pentru de-oligarhizare pe mâna oligarhilor? Cum ar fi fost să fi avut de acum şase ani, când Moldova scăpa de Voronin, o Agenţie Română de Dezvoltare – RoAid – care să gestioneze bine banii promişi de Băsescu?”, s-a întrebat retoric Ghinea.
Candidatul prorus, Igor Dodon, a obţinut 48,71% din voturi în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova, urmând să se confrunte în al doilea tur cu Maia Sandu, un politician considerat proeuropean care a primit 37,94%, conform rezultatelor anunţate după numărarea de 98,32% din sufragii. Prezenţa la urne a fost, conform datelor preliminare, de 48,9% din totalul persoanelor cu drept de vot.
Sursa: mediafax.ro