Majoritatea parlamentară a PAS a respins din nou proiectul Partidului „ȘOR” privind compensarea facturilor pentru gaze

Majoritatea parlamentară a PAS a respins din nou proiectul Partidului „ȘOR” privind compensarea facturilor pentru gaze

Proiectul de lege elaborat de fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR”, prin care se solicită compensarea integrală a diferenței de tarif pentru gazele naturale și energia termică, utilizate de către toți consumatorii casnici, a fost respins din nou de majoritatea parlamentară a PAS. Proiectul de lege nu a fost inclus nici astăzi pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului.

Deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, a accentuat necesitatea aprobării de urgență a proiectului de lege privind compensarea facturilor pentru gazele naturale, în contextul crizei energetice în care se află țara noastră și a creșterii semnificative a prețului pentru gazele naturale.

„Securitatea energetică a țării este în pericol. Actuala criză a gazelor naturale îi afectează și pe cetățeni. Parlamentul este organul reprezentativ suprem și autoritatea legislativă a statului, care are rolul de a stabili asigurarea socială a cetățenilor, astfel încât oamenii să aibă parte de un nivel de trai decent, care să le asigure sănătatea şi bunăstarea lui şi familiei lui. Așa cum prevede Regulamentul Parlamentului, fracțiunea Partidului „ȘOR” solicită includerea pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a proiectului de lege privind compensarea integrală a tarifelor pentru gazele naturale și a energiei termice pentru toți consumatorii casnici”, a declarat deputatul Reghina Apostolova.

Este pentru a doua oară când deputații fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” solicită includerea pe ordinea de zi a proiectului de lege privind compensarea integrală a diferenței de tarif pentru gazele naturale și energia termică, utilizate de către toți consumatorii casnici. În pofida insistențelor, majoritatea parlamentară a PAS refuză acest lucru și invocă diverse motive. La ședința de săptămâna trecută, vicepreşedintele Parlamentului, Mihail Popșoi, a invocat faptul că proiectul de lege nu a fost inclus în procedurile legislative. Asta deși reprezentanții Partidului „ȘOR” au cerut de mai multe ori ca inițiativa să parcurgă cât mai curând toate procedurile legislative.

„Pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului de astăzi au fost incluse proiecte care fost înregistrate cu puțin timp în urmă, mai exact în 25, 26, 27 octombrie. Asta vorbește despre buna organizare a activității Parlamentului. De asemenea, asta înseamnă că și proiectul nostru de lege poate fi supus votului și aprobat cât mai curând”, a adăugat deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova.

Propunerea fracțiunii Partidului „ȘOR” a acumulat doar 24 de voturi, insuficiente pentru ca inițiativa să fie inclusă pe ordinea de zi a ședinței legislativului.

Reamintim faptul că proiectul de lege elaborat de fracțiunea Partidului „ȘOR”, care a fost înregistrat în Parlament, prevede compensarea integrală a diferenței de tarif pentru gazele naturale și energia termică, utilizate de către toți consumatorii casnici. Deputații Partidului „ȘOR” au  accentuat că de compensații pentru gazele naturale și energia termică trebuie să beneficieze toți consumatorii casnici, indiferent de statutul social, și nu doar anumite pături sociale, mai exact, persoanele vulnerabile, așa cum a anunțat premierul Natalia Gavrilița. În caz contrar, țara și cetățenii vor fi aduși la colaps.

Mai mult, fracțiunea Partidului „ȘOR” a solicitat audierea în legislativ a prim-ministrului Natalia Gavrilița, pe subiectul alimentării cu gaze naturale, dar majoritatea parlamentară a PAS a respins și această  solicitare a formațiunii „ȘOR”.

sursa: partidulsor.md

Doina Secrieru

Share