Maia Sandu: Astăzi nu avem un singur personaj care să controleze sistemul. Cine îi oprește pe judecătorii care emit decizii ilegale…?

Maia Sandu: Astăzi nu avem un singur personaj care să controleze sistemul. Cine îi oprește pe judecătorii care emit decizii ilegale…?

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a mers, astăzi, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a discuta despre independența justiției și numirea judecătorilor în funcții, transmite OFICIAL.

Astfel, în cadrul ședinței, Maia Sandu a vorbit despre judecătorii care iau decizii ilegale, iar statul urmează ulterior să achite pentru aceste decizii.

„Sistemul judecătoresc pune în pericol securitatea Republicii Moldova. Unii judecători iau decizii ilegale, îndeplinind anumite ordine sau încercând să câștige ilegal bani, iar aceste decizii nedreptățesc oamenii și dăunează statului. Vreau să vorbim despre dosarele pierdute la CEDO. Avem 473 Hotărâri împotriva R. Moldova dintre care în 413 cazuri a fost constatat violarea Convenției din partea R. Moldova. Suma prejudiciilor pe care a trebuit să le plătească Guvernul ajunge la zeci de mln. de euro. Acum pe rol sunt alte cazuri împotriva țării, care vin din anii precedenți, aici vorbim de sute de mln. de euro”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, Președintele a vorbit despre schemele de corupție, Laundromatul, atacurile raider, furtul banilor din achizițiile publice care sunt favorizate de deciziile judecătorilor.

Totodată, Maia Sandu a vorbit și despre independența justiției: „Pe timpul lui Plahotniuc se făcea micro management. O să plătim mulți ani după aceste cazuri. Mă întreb dacă sistemul vrea independență, dacă vrea corectitudine, nu înțeleg de ce au scos basma curată pe cei care cumpărau deputați. Astăzi nu avem un singur personaj care să controleze sistemul. Vreau să știu cine îi oprește pe judecătorii care emit decizii ilegale, iar noi ulterior plătim pentru acestea?”.

Cristina Parfeni

Share