Mai multe organizații – cu un apel la CEC: „Nu poate CEC să se ascundă după o decizie a Curții Constituționale”

Mai multe organizații – cu un apel la CEC: „Nu poate CEC să se ascundă după o decizie a Curții Constituționale”

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte, astăzi, a lansat un apel către Comisia Electorală Centrală (CEC) cu privire la posibilitatea diasporei de a vota la următoarele alegeri cu actele expirate, informează OFICIAL.

Reprezentantul Coaliției, Polina Panainte, a oferit mai multe detalii. „Facem un apel public către CEC, astfel cerem permiterea votului cu acte expirate la alegerile parlamentare din 2019. Este imperios și absolut necesar ca – CEC să adopte o decizie și să permită cetățenilor cu acte de identitate expirate să participe la alegerile parlamentare. De la scrutin la scrutin se atestă o creștere a alegătorilor de peste hotare cu acte expirate”, a declarat Panainte.

Totodată, Coaliția s-a expus pe marginea deciziei Curții Constituționale, prin care a fost declarată inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului cu privire la două aspecte: limitarea votului cetățenilor de peste hotare doar în baza pașaportului și cadrul legal vag cu privire la posibilitatea de vot în baza actelor de identitate expirate.

Nadejda Hriptievschi, reprezentantul Centrului de Resurse Juridice din Republica Moldova, s-a referit la acest subiect. „Curtea Constituțională a analizat foarte superficial acest aspect. Din păcate, Curtea nu a răspuns care este justificarea – lipsește. În ultimii ani, 20 % din Produsul Intern Brut sunt remitențele cetățenilor care se află peste hotare. Oare aceasta nu este o dovadă a atașamentului cetățenilor față de Republica Moldova?! Având în vedere această decizie care a fost luată într-un termen-record – 2 zile lucrătoare, această decizie nu poate fi ca un impediment pentru CEC ca să permită cetățenilor să voteze în baza actelor expirate. CEC nu poate să se ascundă după o decizie a Curții Constituționale”, a conchis Hriptievschi.

De menționat că, Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte este o entitate constituită din organizații obștești din Republica Moldova. Potrivit Coaliţiei, contribuie la dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova prin promovarea și desfăşurarea alegerilor libere şi corecte. În prezent Coaliția este constituită din 35 organizații membre.

Mihaela Conovali

Share