Lilian Carp se va adresa Procuraturii Generale. E vorba de cei 13 ex-parlamentari cercetați pentru îmbogățire ilicită!

Lilian Carp se va adresa Procuraturii Generale. E vorba de cei 13 ex-parlamentari cercetați pentru îmbogățire ilicită!

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Lilian Carp va depune astăzi o sesizare la Procuratura Generală privind perchezițiile efectuate anterior la 13 foști deputați, cercetați pentru îmbogățire ilicită. Despre aceasta el a vorbit în cadrul unui briefing de presă, transmite OFICIAL.

„După cum am spus acum o săptămână, am pregătit un demers către Procuratura Generală despre evenimentele petrecute la data de 2 februarie, când procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție și ofițerii SIS au efectuat percheziții la 13 ex-deputați din Parlament, în cadrul investigării faptului de îmbogățire ilicită. Astfel, solicit ca Procuratura Generală să investigheze și circumstanțele, și condițiile în care ex-parlamentarii au părăsit fracțiunea din care făceau parte.

Având în vedere, că dosarul pornit vizează infracțiunea de îmbogățire ilicită, solicit ca investigațiile să fie efectuate în conexiune cu ancheta penală efectuată de către Procurorii Anticorupție pe faptul coruperii unor deputați din Parlament pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care fac parte”, a declarat Lilian Carp.

Potrivit spuselor sale, dosarul respectiv nu este unul care să cuprindă toată complexitatea problemei.

„Finalitatea logică a acestui dosar trebuie să urmărească săvârșirea componentei de infracțiune prevăzută de Articolul 339, Codul penal – uzurparea puterii în stat. Din acest considerent, solicit Procuraturii să verifice în ansamblu această problemă și să investigheze cazul cu tragerea la răspundere nu doar a celor arestați, dar și a celor care au plecat ulterior”, a precizat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Prin intermediul acestui demers, Lilian Carp solicită Procurorului General următoarele:

„- Începerea urmării penale pe faptul bănuirii rezonabile privind comiterea infracțiunii prevăzute de Articolul 339, Alineatul 1, Codul penal – uzurparea puterii în stat, săvârșită de un grup infracțional organizat.

– Examinarea în cadrul bănuirii penale de participare ale  celor 14 ex-deputați, care au părăsit Partidul Comunist din Republica Moldova, inclusiv și a celor din Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal și cei neafiliați, la elaborarea și punerea în aplicare a planului privind uzurparea puterii de stat în interesul unui grup criminal organizat.

– Verificarea în cadrul procesului de urmărire penală a posibilei coordonări și finanțări a grupului criminal în scopul uzurpării puterii de stat.

– Informarea despre acțiunile și măsurile întreprinse.”

Doina Buruiană

Share