Guvernatorul Găgăuziei a înregistrat la Guvern cinci inițiative

Guvernatorul Găgăuziei a înregistrat la Guvern cinci inițiative

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah a înregistrat la Guvernul Republicii Moldova cinci inițiative, transmite OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, primul proiect de rezoluție, elaborat de Bașcanul Găgăuziei, se referă la susținerea școlilor cu predare în limba rusă în UTA Găgăuzia. Documentul precizează că volumul de muncă săptămânal pentru instituțiile de învățământ din Găgăuzia depășește în medie cu 8% programul școlar al școlilor cu limba română de predare. Și ținând cont de împărțirea claselor în subgrupuri pentru studiul limbii și literaturii române, încărcarea săptămânală în instituțiile de învățământ din Găgăuzia este în medie cu 20% mai mare. Proiectul de hotărâre, inițiat de Irina Vlah, prevede modificarea coeficientului de remunerare a cadrelor didactice din instituțiile de învățământ din Autonomie, ceea ce va permite cadrelor didactice să primească salarii corespunzătoare volumului de muncă. Fondurile suplimentare necesare pentru finanțarea instituțiilor de învățământ din Găgăuzia constituie 25 de milioane de lei.

Al doilea proiect propune modificarea Codului Educației al Republicii Moldova. Proiectul de lege vizează soluționarea problemei deficitului de personal și prevede posibilitatea angajării în instituțiile de învățământ din țară a specialiștilor pregătiți în regiunile estice ale Republicii Moldova. Proiectul prevede, de asemenea, posibilitatea de a oferi acestor tineri profesioniști garanții sociale acordate absolvenților din restul Republicii Moldova.

Alte două inițiative de modificare a bugetului național vizează finalizarea proiectelor de infrastructură în Găgăuzia, implementate cu sprijinul partenerilor externi. Vorba este despre alocarea a 3 milioane de lei pentru conectarea Colegiului Industrial la alimentarea cu gaze, alimentarea cu apă și canalizare. Al doilea proiect prevede alocarea a 4,6 milioane de lei de la bugetul de stat, necesare finalizării și respectării standardelor UEFA și FMF privind Complexului Sportiv, construit cu sprijinul Turciei.

Al cincilea proiect prevede transferul unei părți din terenurile aflate sub jurisdicția Colegiului agrar-tehnic în proprietatea comunei Svetlîi. În prezent, colegiul folosește 266 din 400 de hectare de teren pentru pregătirea practică. Parcelele rămase sunt nerevendicate.

E de menționat că, anterior, Bașcanul Găgăuziei a înaintat Guvernului cinci propuneri de depășire a crizei economice. Propunerile au fost respinse de Cancelaria de Stat, fără a fi discutate de membrii cabinetului de miniștri.

Doina Buruiană

Share