Liderul CUB: Actualul guvern Recean se răzbună zilnic pe propriul rating

Liderul CUB: Actualul guvern Recean se răzbună zilnic pe propriul rating

Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), afirmă că, cât timp „mega-starrurile” politicii de la Chișinău călătoresc peste ocean ori se implică în alegerile din România, actualul guvern Recean, se răzbună zilnic pe propriul rating.

Astfel, într-o postare pe Facebook, politicianul scrie următoarele:

1. Incompetență. După ce a prăbușit remanierile de după alegeri, inutile ca și potcovirea puricilor, PM Recean și-a revocat printr-o decizie rapidă propriul Ministru al Energiei (V.P.), dar și pe Directorul Energocom, Binzari, pe care-i face responsabili pt criza energetică în care plonjăm subit. Nu-i place termenul „țapi ispășitori”, dar nu există alții care să reflecte același lucru. De data asta, însă, criza este foarte serioasă și temeinică. Criza poate fi „sarcofagul” guvernării PAS pentru că, a) nu există soluții rapide și ușoare financiar, b) partenerii externi sunt derutați de incapacitatea totală a guvernului de la Chișinău de a-și face lecțiile, c) alegerile din UE/SUA și România modifică simțitor lista priorităților în raport cu RM. Drept urmare, astăzi nu există nicio garanție fermă că un simplu telefon în oricare dintre cancelariile menționate mai sus vor aduce soluții rapide pentru eșecul acestui guvern în plin sezon de iarnă. Unii vor încerca, din rațiuni reputaționale, dar nimic nu-i garantat.

2. Implozie. PAS se află la un pas de o implozie politică. Vedem astăzi pe fața reprezentanților acestei puteri un instinct biologic de supraviețuire, indiferent cum, cu cine, la ce preț, dar asta nu vorbește deloc despre capacitatea sa de a face față crizei. Am înțeles că Dl Parlicov era sigur că a făcut față sarcinilor. Nu, Victor Victor Parlicov, nu ai făcut! Revocarea Ministrului Parlicov denotă însă o recunoaștere explicită a eșecului acestui guvern de a livra rezultate. Practic, nu există niciun domeniu în care funcțiile acestui guvern să fi sporit satisfacția cetățenilor, ca beneficiari finali. De asta nu ar trebui să le plângem de milă celor revocați/reziliați. La salariile astronomice și aroganța promiscue, acest guvern ar fi trebuit să fie demult demis și înlocuit cu un guvern nou dar rânza și banii au blocat PAS să fie responsabil politic.

3. Inadecvare. Trebuie să fii mare deștept să NU cumperi vara gaze naturale, să-ți sabotezi propriul guvern, lăsând achizițiile pentru începutul iarnii. Cu salarii lunare de la 80 la 120.000 lunar cred că asemenea calități trebuie să fie apreciate de oameni. Rezultat: de la 1 decembrie, plătim tarife cu 2,4 lei în plus la fiecare m3. ȘI asta nu-i ultimul preț. Curentul ar putea fi tăiat de la 1 ianuarie 2025 în cazul în care MGRES nu va primi gaze naturale (gratuit ori la preț preferențial) din care să ne vândă 90% din curentul consumat de popuația RM. Inevitabil vom plăti mai scump. Dar pentru asta RM trebuie să achite 700 mln $ datorii restante la Gazprom, iar Ucraina să accepte reluarea tranzitului pe teritoriul său. Ori alte soluții miraculoase din partea jucătorilor de piață, care ar fi mai ingenioși, mai capabili decât Energocom să găsească gaze accesibile la preț și volume pentru situația noastră de criză. Nu este deloc clar ce scenarii are RM după decapitarea Min Energiei.

4. Moscova nu crede lacrimilor. VIzita la Miller a fost jalnică. Miller l-a ascultat pe Parlicov și l-a comparat cu Spânu (cel din 2021), ajungând la aceiași concluzie. Jalnic. Logica convențională ar fi spus până la 2022 că ”Rusia nu-și va sacrifica ”clientela” de la Tiraspol în pragul iernii”. Pentru că își apără ”compatrioții” sau din alte motive lirice. Milioane de compatrioți ruși au devenit ”carne de tun” în războiul declarat de Rusia Ucrainei. Atunci când unii miniștri susțin că datorită crizei integrarea transnistrenilor în RM ar fi mai ușoară, cineva râde homeric la Moscova.

5. Am spus și repet: dacă Moscova va fi impusă să aleagă între păstrarea clientelei sale la TIraspol și schimbarea de regim la Chișinău va alege ultima, fără ezitare. Rusia poate impune în condițiile crizei energetice condiții usturătoare atât regiunilor sale ”clientelare” (Transnistria, Abkhazia), cât și statelor din care acestea fac formal parte, Moldova, Georgia, nemaivorbind de Ucraina. Fenomenul ”matrioșka” despre care vorbește Dionis Cenușă în articolul său din IDDLE (05.12.2024), ”Transnistrian region and Abkhazia face an energy winter”. Asta se pare că unii miniștri nu au înțeles, iar plonjarea RM într-o nouă criză are ca motiv central în special incompetența guvernului, sabotajul intern, aroganța ridicată la rang de ”brand” de partid, într-un context politic fluid. Acest guvern trebuie să fie demis, alternativa lui se vede la orizont”.

„Moldova ar fi trebuit să devină mai rezilientă, nu doar să pretindă ca poate fi în campaniile de PR politic generos finanțate”, a concluzionat liderul CUB.

Share